Élet-Stílus

Hannover: a kiállítások városa

admin
admin

2006. 05. 08. 14:12

Hannover Alsó-Szászország szövetségi tartomány fővárosa a Leine folyó partján terül el. A Honovere, a város eredeti ősi neve, magas partot vagy töltést jelent.

Ahogy Hannoverbe érkezünk, első benyomásunk az lehet, hogy a parkok városába léptünk. Ezt legjobban a magasból láthatjuk igazán, ezért megérkezésünkkor érdemes is az Új Városháza (Neues Rathaus) kupolájába felmenni. A 100 méter magas csúcsról jól érzékelhetjük a város adottságait. (A kupolába, Európában egyedülálló, lejtős lift visz fel.)

A félmillió lakosú Hannover nagyvárosnak számít, de kitűnően szervezett tömegközlekedésének köszönhetően mindez nem befolyásolja a város jó lakhatóságát. Ha kedvünk tartja, még gyalogosan vagy biciklivel is könnyen eljuthatunk bárhova, buszra sem kell feltétlenül felszállnunk, ha nincs kedvünk. A belváros szinte minden pontjáról egyszerűen elérhetők a parkok és a kertek, s ez magas életminőséget biztosít a hannoverieknek.

A város 2000-ben otthont adott az EXPO-nak és így közlekedési rendszere jócskán modernizálódott, dizájnos buszairól és villamosairól messzeföldön híres.

Néhány adat pár szóban – Hannover


• Alsó-Szászország szövetségi tartomány fővárosa, lakosainak száma 520 000.

• Itt rendezik a világ legnagyobb kereskedelmi szakvásárát: a Hannoveri Iipari Vásárt és a Cebitet, a számítástechnika és kommunikációtechnológia vásárát.

• A Maschsee 2,5 kilométer hosszú mesterséges tó: a városlakók legkedveltebb pihenőhelye.

• Itt élt és dolgozott Gottfried Leibniz, a zseniális polihisztor: 1676 és 1716 között a hannoveri nemesi család szolgálataiban állt.

• Niki de Saint Phalle (1930-2002) egyik leghíresebb köztéri szobra, a Nana Hannoverben van. 2000-ben a művésznő Hannover tiszteletbeli polgára lett, és így a városnak ajándékozta 300 munkáját. A Sprengel múzeumban tekinthetők meg.

• Mivel Hannoverben dialektus nélkül, echte hoch deutschot beszélnek, a német nyelv ismerői gyakorlásképpen próbáljanak meg minél többet csacsogni a helyiekkel!

• A Leibniz-Butterkeks süti hannoveri eredetű, és ha már a városban járunk, feltétlenül meg kell kóstolnunk.

• Az Arminia fociklub Rudolf-Kalweit Stadionja a Borussia Dortmund stadionjától örökölte a lelátóját.

• A Scorpions és a Fury in the Slaughterhouse rockcsapat Hannoveri születésű.Mindig a vörös csíkon

A Hannoverrel ismerkedni vágyók dolgát jelentősen megkönnyíti a belváros aszfaltjára festett vörös csík: ha ezt követjük, 2-3 óra séta alatt végigjárhatjuk Hannover legnevezetesebb látnivalóit. A pályaudvar turistainformációs központjában vehetünk egy kis könyvecskét, amely minden nevezetességről tájékoztatja az olvasót.

Ahogy kilépünk a főpályaudvarról, pár száz méterrel arrébb máris a belváros főterén és az Operánál találjuk magunkat: a helyiek csak Kröpckének hívják ezt a negyedet. Az állomásról kiszállva ne felejtsünk el egy pillantást vetni az egykori hannvoveri király lovasszobrára: az itt élők különösen szeretik ezt a helyet, és a „farok alatt” szoktak találkozni az elgörbülések koraestéin (unterm Schwanz).

A városrész két nagy sétálóutcáján (Niki de Saint Phalle promenád és Kröpcke Passage) található a legtöbb bolt, kávézó és bár. Az utcán zenélő művészek pedig jól megférnek a Galerie Luise fedett folyosóval összekötött luxus üzletei mellett.

Belvárosi séták

Hannover középkori városrészében (Altstadt) a térségre jellemző fagerendás házakat láthatunk. Sajnos nem maradt meg belőlük túl sok (a légitámadások nyomán csaknem mind eltűnt a föld színéről) de a II. világháború után szépen felújítottak őket. A kis, kacskaringós utcácskákat antik boltok, művészeti galériák, sörpincék és bisztrók népesítik be. A közelben található Hannover legöregebb temploma a Kreuzkirche (1333) és az Altes Rathaus. A hatalmas vörös épületet többször is átépítették és kiegészítették, így több építészeti stílus jegyeit is magán hordozza. A régi városháza tere a belvárosi járókelők kedvenc találkozó helye: ha szerencsénk van, klasszikus zenei koncertbe is belehallgathatunk.

A Leineschloss, az egykori uralkodócsalád kastélya, az alsó-szászországi parlamentnek ad otthont manapság (ezért sajnos belül nem lehet megnézni). Nem messze innen található a szombatonként tartott bolhapiac és Niki de Saint Phalle gömbölyű, élénkszínű Nana szobra.

A Városi Múzeummal szemben, Hannover modernebb részében található a Leibnizhaus. A szép homokkő épület (a homlokzat az eredeti másolata) a filozófus és matematikus zseni Gottfried Leibniz háza volt: napjainkban a Hannoveri Egyetem vendégháza. A Herrenhäuser Gärtenbe szívesen járnak pihenni a városlakók.

Történelem


• 1150: az első írott hagyaték. amely említést tesz a halásztelepülésről

• 1241: Hannover városi jogokat kap

• 1636: A Calenberg hercegi család átteszi székhelyét Hannoverbe

• 1757: a francia csapatok – a 7 éves háborúban – elfoglalják Hannovert

• 1814: létrejön a Hannoveri Királyság

• 1866: A Porosz Királyság végetvet a Hannoveri Királyság létének és bekebelezi

• II. világháború: a város hetven százalékát szétbombázzák

• 1946: a brit katonai kormányzat létrehozza Alsó-Szászországot az egykori Hannoveri Királyságból, az Oldenburgi Nagyhercegségből, a Braunschweigi Hercegségből és a Schaumburg-Lippei Fejedelemségből.
Hannover Alsó-Szászország szövetségi tartomány fővárosa lesz

• Napjainkban: leginkább kiállításairól híres a város (Hannover Fair, CEBIT, EXPO 2000). A világ legnagyobb kiállítóegysége itt található.
Esti szórakozás

A Lindener Markt kényelmes kocsmáriról ismert: az … und der böse Wolf, a Hannover 96 focicsapat rajongóinak a kedvenc találkahelye. A Voßstraße Plümeckéje egy 50-es évekbeli kocsma, közvetlen atmoszférával (de zenei aláfestés nélkül): a hannoveri Herrenhäuser Pilsener (sör) és a curris kolbi kedvező áron kapható.

Éjszakai szórakozásra a Steintor ajánlott: a vöröslámpás negyedben nemcsak örömlányok kínálják magukat, hanem kellemes, zenés szórakozóhelyekből is bőven akad.

A Raschplatz arany háromszöge (Goldenes Dreieck) a pályaudvar mögött van: az Osho Disco popzenével, és a Paolo Paolo latin és funky zenével várja a szórakozni vágyókat. Az alternatív zene kedvelői a Café Glockseét és a Bei chéz Heinzt keressék fel.

Vásárváros

Hannover fontos kereskedelmi és kommunikációs központ: konferenciák, nemzetközi kiállítások és hatalmas vásárok kerülnek itt megrendezésre. Egy-egy nagyobb vásár alkalmával a félmilliós város lakossága akár kétmillióra is gyarapodhat. És mindennek ellenére Hannovert sokan csak a nevéről ismerik: mert valamikor átutaztak rajta. Földrajzi elhelyezkedése miatt a városon (illetve mellette) szinte minden olyan út keresztülvezet, amely Északnyugat-Európa felé (vagy felől) tart. Így külföldről is és Németország messzebbi tájairól is könnyen megközelíthető: 20 percnyire a belvárostól van a város repülőtere, és forgalmas pályaudvarán áthalad a németek hipergyors (és kényelmes) járata, az ICE is.

Tippek: városi séták és csillagtúrás kirándulások

1. Sétáljunk egy jót a Herrenhäuser Gärten barokk parkjában és csodáljuk meg a kastély hatalmas szökőkútját!
2. A Maschsee-tó és az azt körülvevő park 1930-ban épült. Terebélyes fáival és nagy vízfelületével ideális környezetet biztosít sétálásra, biciklizésre vagy bármilyen vízisportra. És nincs messze a stadiontól sem…
3. A város állatkertje jó szórakozást kínál felnőttnek és gyereknek egyaránt. Akár egész nap is elcsászkálhatunk hűs és tágas parkjában. Érdemes külön odafigyelni indiai ornamentumokkal díszített szépséges elefántházára.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.