Élet-Stílus

Suzuki: egymilliárd dolláros üzemi eredmény

A kompakt autókat gyártó japán Suzuki Motor Corp. üzemi eredményének a vártnál kisebb ütemű, 5,9 százalékos növekedését jelentette, eladásai ugyanakkor világszerte kedvezően alakultak; a társaság idén nem számít eredményének számottevő javulására.

A Suzuki Ázsiában és Európában is megnövelte motorkerékpár- és gépkocsieladásait; különösen jól szerepelt a gyorsan növekvő indiai piacon, ahol helyi vállalata, a Maruti Udyog Ltd. van jelen.

A március 31-én befejeződött üzleti évben a Suzuki üzemi eredménye 113,87 milliárd jen (996,3 millió dollár) lett, ami kevéssel elmaradt a Reuters Estimates által felkért elemzők 116,3 milliárd jenes konszenzusától. A társaság adózott eredménye 9,0 százalékkal 65,95 milliárd jenre növekedett.

A jelenlegi, 2007 márciusáig tartó üzleti évben a Suzuki, amely közismerten óvatos előrejelzéseket tesz közzé, változatlan, 66 milliárd jenes adózott eredményre számít; az elemzők ugyanakkor 71 milliárd jent várnak a cégtől.

A Suzuki szerint forgalma elérheti majd a 2,8 ezer milliárd jent, ami valamivel meghaladja majd a most befejeződött üzleti év 2,75 ezer milliárd jenes bevételét – ez 16 százalékos előrelépés volt a 2004/2005-ös évhez képest.

Az elmúlt 12 hónap során a Suzuki árfolyama 41 százalékkal nőtt, azaz elmaradt az ágazati index 50 százalékos többletétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik