Élet-Stílus

Uniós jogosítvány 2012-től

A közlekedésügyi miniszterek hétfőn jóváhagyták a vezetői engedélyről szóló új uniós szabályokat, amelyek értelmében a következő években fokozatosan le kell váltani, és biztonságosabbra kell cserélni a jelenlegi dokumentumokat.

Az Európai Unióban ma több mint száz különböző fajta jogosítvány van érvényben, különböző biztonsági előírások vonatkoznak rájuk, különböző ideig érvényesek, és nincs közös adatbázis, ami sok esetben oda vezet, hogy azok a vezetők, akik egy államban elveszítették az engedélyüket, átmennek egy másikba újat szerezni.

Az új jogosítvány kis műanyag kártya lesz fényképpel és mikrochippel, és 10-15 évig lesz érvényes. Ezután meg kell újítani, bár ez nem jelenti azt, hogy új tesztet kell csinálni, csak az adatok érvényességének ellenőrzése végett. A „nemzeti relikviákat” 2012-vel kell elkezdeni kivonni a forgalomból, legkésőbb 2032-ig. A jogosítvány-irányelv vonatkozik a motorbiciklikre is.

A jogosítvány megszerzésére vonatkozó szabályok, vagyis hogy milyen tesztet kell csinálni, nemzeti hatáskörben maradnak, és nem harmonizálják őket. Az irányelv most visszamegy az Európai Parlamentbe második olvasatra, és várhatóan az év végén hagyják végleg jóvá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik