Élet-Stílus

Újabb ciánszennyezés fenyeget?

Ciánszennyezés már nemcsak Romániából, hanem Szlovákiából is fenyegetheti Magyarországot, amennyiben egy, a verespataki aranybányához hasonló létesítmény a terveknek megfelelően a felvidéki Körmöcbányán is megvalósul.

Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének (MTvSz) ügyvezető elnöke hétfőn sajtótájékoztatón a szervezetükhöz jutott információkra hivatkozva közölte: a magyar határtól 130 kilométerre fekvő Körmöcbányán a kanadai Tornigan Gold tervez ciános technológiájú aranykitermelést.

A létesítmény 11 millió köbméteresre tervezett zagytározójából akár egy százalék a közeli Garam folyóba kerülve a hat évvel ezelőtti tiszai környezetszennyezéshez hasonló pusztítást okozhatna a Duna magyarországi szakaszán – mondta Fidrich Róbert, az MTvSz programvezetője.

Elmondta: a szlovákiai beruházás megakadályozása érdekében 70 magyar civilszervezet hétfőn nyílt levélben Miklós László szlovák környezetvédelmi miniszterhez fordult. A zöldek azt kérik, hogy a projekt környezetvédelmi hatásvizsgálati eljárásába magyarországi társadalmi szervezetek is beleszólhassanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik