Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Lajkó Félix vagy Ryan közlegény

Heti ajánlónkban a vajdasági hegedűvirtuózt, a Rapülők-koncertet és történelmi táncprodukciót ajánlunk; a mínuszokat inkább az otthon melegéból szemlélőknek pedig histórikus európai utazást és háborús filmet.

 


Menjek…

Január 20. péntek

…Rapülők koncertre a Sportarénába

Lehet, hogy az egész csak a rókának a még egy bőréről szól, de a Rapülők mégiscsak a kilencvenes évek meghatározó fílingje. Mindemellett be kell azt is vallani, hogy a Geszti Péter nevével fémjelzett csapat a maga idejében igazán friss vért ömlesztett a hazai popzenébe. A Neurotic által megteremtett szózsonglőr műfaj populáris változatát, profi zenészekkel felturbózva igazi kultusszá alakították a Rapülőkkel. A show-nak tehát folytatódnia kell, a mostani koncerten a zenekar honlapja szerint a régi számokat a mai ízlésvilághoz, trendekhez igazították. A Zúg a Volga rockos, a Túr dö flanc big-bandes, az Áj lav jú! latinos lett. Berendeltek a Nike-tól három személyre szabott csukát, és a koncert napján piacra dobják a Riszájkling című lemezt is. Érdekes módon, miután elfogyott a beharangozott koncertre az összes jegy az új koncertnap az első elé került. Vajon mit érezhet egy igazi rajongó, aki már jó előre megvette a jegyét, hogy előtte egy nappal is játszik a kedvence. Mit tehet mást, mint hogy erre is vesz egy jegyet. Nem hiába vezet Geszti reklámügynökséget.

Január 21. szombat

…Lajkó Félixet hallgatni a Művészetek Palotájába
Menjek vagy maradjak – Lajkó Félix vagy Ryan közlegény 1



Lajkó Félix mostanában nem folyik a csapból, így ki kell használni minden adandó alkalmat, hogy koncerten hallhassuk. A Művészetek Palotájában rendezett szombati fellépése után már csak Pécsett játszik februárban, azután egészen augusztusig nem szerepel. A virtuóz hegedűs legújabb lemeze anyagával érkezik, amely a korábbi vonószaggatásnál sokkal letisztultabb, érettek. A 31 éves zenész a Vajdaságban született és első hangszere a citera volt, amellyel tíz éves korában ismerkedett meg. Hegedűt az általános iskola 6. osztályában vett a kezébe először. A szabadkai zenei középiskola második osztályát otthagyva indult el Budapestre kölcsönkért hegedűvel, ahol a Dresch Quartett tagja lett. Azóta ingázik Budapest és Szabadka között. Sok neves együttessel és egyéniséggel dolgozott. Tagja volt Szabados György együttesének a Makúznak és Boris Kovac zenekarának, a Ritual Novának. Számos alkalommal fellépett a világhírű japán bhutó táncossal, Min Tanaka-val, a francia Noir Désir zenekarral. Több koncertet adott Alexander Balanescuval, Boban Markovic rézfúvós roma zenekarával.

…Unit-koncerte a Trafóba
Menjek vagy maradjak – Lajkó Félix vagy Ryan közlegény 2



Sébastien Boisseau az itthon is gyakran fellépő Gadó Gábor French Quartet nagybőgőse. Az általa létrehozott Unit Európa kiemelkedő jazz-zenészeiből verbuválódott. Sébastien, Matthieu Donarier és Gadó Gábor évek óta elválaszthatatlan patnerek, Laurent Blondiau Belgium egyik legjelentősebb szólistájaként a Maak’s Spirit vezetője, az Aka Moon, Philippe Catherine, Kris Defoort, Steve Houben, valamint Mark Turner zenésztársa. A dán jazz-szcéna ifjú sztárja, Stefan Pasborg hároméves kora óta dobol és neve egyre több nemzetközi produkcióban tűnik fel. Az együttes a budapesti BMC Records-nál januárban készíti első albumát, melynek alkalmából az elsők közt hallhatjuk őket, jó fél évvel európai bemutatkozó körútjuk előtt. A koncert második felében Szakcsi Lakatos Béla és Lukács Miklós csatlakozik a zenekarhoz.

Január 22. vasárnap

…az ExperiDance táncprodukcióra a Művészetek Palotájába

Az ExperiDance modern, eklektikus táncelemekkel vegyítve „aktualizálja” az autentikus néptánchagyományokat, és így a ma embere számára lehetőséget teremt arra, hogy azonosulni tudjon a tradicionális gyökerekkel. A társulat alkotásai a figyelemre méltó technikai kivitelezésen túl a könnyed humor, az irónia jegyeit is magukon hordozzák. A Bolzanói Városi Színházzal közös produkciójában, a Steel című darabban történelmi korokon keresztül mutatják be „a fém legendáját”, az anyag szerepét az emberiség fejlődésének történetében. A nemzetközi együttműködés üzenete: „Európa országainak és azok kultúráinak találkoztatása határok nélkül”.

Január 23. hétfő

…civilszerveződni Óbudára

A KÖRTE-program – Közösségi Részvétel és Társadalmi Együttműködés – bemutatása, és ehhez kapcsolódóan a civil összefogásokról szóló beszélgetés lesz január 23-án Óbudán. A találkozót a budapesti és Pest megyei Civil Szolgáltató Központot működtető NIOK Alapítvány szervezi, a házigazda a fővárosi III. kerületi Önkormányzat. Budapesten és Pest megyében több civil együttműködésre van példa, rendszerint fórumok, kerekasztalok formájában, melyek több-kevesebb sikerrel és rendszerességgel működnek is. A KÖRTE-program célja, hogy segítséget adjon ezek tartós működéséhez. Ez a projekt elsősorban az eddigi tapasztalatokat, sikereket, kudarcokat próbálja elemezni és bemutatni. A kezdeményezés Egerből indult ki, de ma már az ország számos pontján sikerült hasznosítani az ott követett modellt. A program új portálja révén (www.korte-program.hu) olyan információs és kommunikációs teret teremt, ahol egymásról és a civil együttműködésekről folyamatos, és élő eszme- és tapasztalatcsere alakulhat ki.

Január 24. kedd

…punk-rockabilly őrületre a Süss fel Napba
Menjek vagy maradjak – Lajkó Félix vagy Ryan közlegény 3



A psychobilly (a punk és rockabilly keveréke) rajongónak aligha kell bemutatni a műfaj egyik legendáját, a Demented are got. Óriáshajak, elképesztő öltözék, fergeteges, táncra csábító zene. Elementáris, meghökkentő színpadi látvány a kosztümöktől a kiegészítő elemekig. Nagybőgő, gitár, dob és soha nem látott eszközök. Akrobatikus mozdulatok, hihetetlen hangok zenében és énekben egyaránt. A Demented are go sosem koncertet ad: show a színpadon, extázis a tánctéren. Amit a színpadon művelnek azt elmesélni nem lehet, feltétlenül látni kell. Az estét a Mystery Gang és a cseh Flaming Cocks fellépése teszi felejthetetlenné. A buli gyenge idegzetűeknek nem ajánlott, de aki kihagyja az év legzseniálisabb bulijáról maradhat le.

…meghallgatni a nagy mesélőt a Vakok Általános Iskolájába

A Zuglói kanapé – zenés esti beszélgetések nevű programsorozat vendége január 24-én, este fél nyolctól Lázár Ervin lesz, Sebő Ferenc pedig zenél. Helyszín: a Vakok Általános Iskolájának Nádor terme (Ajtósi Dürer sor 39.) Házigazda-műsorvezető: Turczi István. Lázár Ervin első megjelent novelláját 1958-ban a Jelenkor közölte. 1964-ben jelent meg A kisfiú meg az oroszlánok című meseregénye a Móra Kiadó gondozásában, későbbi állandó illusztrátora, Réber László rajzaival. 1966-ban Csonkacsütörtök címmel látott napvilágot első elbeszéléskötete, amelyet rövidesen követett a második: Egy lapát szén Nellikének (1969), majd a – már az abszurd jegyeit is magán viselő – harmadik: Buddha szomorú (1973). Jellemző műfaja továbbra is az elbeszélés és a mese; A fehér tigris (1971) című, groteszk hangvételű regénye mindmáig az egyetlen maradt. Meséi példa nélkülien új, jellegzetes hangon szólaltak meg, s ez olvasói körében a rajongásig népszerűvé tette. A Hétfejű Tündér (1973) című kötete két kiadónál nyolcszor jelent meg nyomtatásban, s számos színpadi adaptációja is készült – amelyek közül a Kőváry Katalin rendezte első előadássorozat (bemutató: 1976. február 6.) azért is jelentős, mert biztosította az író számára, hogy továbbra is szabadúszó legyen. Berzsián és Dideki (1979) című meseregényéért – amely szintén több feldolgozást ért meg; Lengyel Pál például megrendezte színházi és bábszínházi produkcióként egyaránt – a nemzetközi zsűri 1982-ben Andersen-diplomával tüntette ki. A Négyszögletű Kerek Erdő (1985) című kötet megkapta az Év Könyve jutalmat – később a Bab Berci kalandjai (1989) valamint a Csillagmajor (1996) nyerte el ugyanezt. A csillagmajorból filmfeldolgozás is készült Porcelánbaba címmel. Új mesekötetének címe Hapci király (1998).

Január 25. szerda

…a Hammond orgona királynőjének koncertjére az A38-ra
Menjek vagy maradjak – Lajkó Félix vagy Ryan közlegény 4



A Hajó Szívhang sorozatában arra tesz kísérletet, hogy bemutassa: milyen páratlanul változatosak a női szerepek a zenében. Ebbe a programba illeszkedik az évad első fellépője a Hammond orgona királynője, Rhoda Scott. A kitűnő orgonista többször járt már Magyarországon, a hetvenes években egy ideig itt is tanult, úgyhogy neve igazán nem ismeretlen a hazai közönség előtt. Ezúttal sajátos felállású trió tagjaként érkezik: az orgona-pozan-dob hangszerelés különleges dzsesszélményt ígér. Rhoda Scott New Jerseyben született egy metodista lelkész legidősebb lányaként, és az afroamerikai keresztény miliő, a gospelek atmoszférája mély benyomást gyakorolt rá. Elkötelezte magát az orgona mellett és amerikai, illetve franciaorzsági tanulmányok után – Nina Simonéhoz vagy Dee Dee Bridgewaterhez hasonlóan – Franciaországban települt le. A klasszikus jazz-sztenderdektől a gospeleken és a spirituálékon keresztül blues-okig terjed széles repertoárja. Több mint ötven lemeze jelent meg, a legutóbbi éppen a kiváló pozanossal, Sarah Morrow-val, akivel A38-as koncertjén is együtt muzsikál.

Január 26. csütörtök

…Tanulni a tudatos fogyasztást a Millenárisra

A Fenntartható Magyarország 2006. című beszélgetéssorozat a fenntarthatóság fogalmát járja körül különböző aspektusokból. Célja, hogy hazai természettudósok és társadalomkutatók részvételével széleskörű párbeszédet kezdeményezzen arról, milyen eszmények, pozitív víziók élnek a mai Magyarországon a jövőről. Gulyás Emese (Tudatos Vásárlók Egyesülete) és Simányi Léna, PhD hallgató (London School of Economics and Political Science, Budapesti Corvinus Egyetem, Marketingkutatás és Fogyasztói Magatartás Tanszék) beszélgetésén a fogyasztás témakörét járják körül. A felmérések szerint a magyar fogyasztók nagyon nehezen fogadnak el bármilyen újdonságot, elégedettek, egyre kényelmesebbek, „birkák”. Ugyanakkor vásárlóerejük növekedett, többségük hajlandó környezetbarát terméket vásárolni akár drágábban is. Milyen vásárlói érzékenységet, értékrendet követünk vásárlóként? Milyen személyes értékeinkhez kötődnek fogyasztási javaink? Milyen környezeti és társadalmi hatásai vannak a materiális fogyasztásnak? Kik és miért fogyasztanak többet másoknál? Lehetséges-e fenntartható fogyasztás? Milyen szimbolikus jelentést hordoznak a reklámok? Mit mond minderről a fogyasztáskutatás és a tudatos fogyasztás perspektívája? Ezen kérdésekre próbálnak választ találni az esten.

…Kiállításra

a halál szeme közé nevetni
Menjek vagy maradjak – Lajkó Félix vagy Ryan közlegény 5



Szokatlan témában nyílt kiállítás a Budapesti Temetkezési Intézet Kegyeleti Múzeumában: a fekete humort képviselő képeket, levelezőlapokat és “csontikat” láthatnak az érdeklődők. “Német, mexikói és magyar fekete humoristák alkotásaiból, továbbá gyűjtők anyagából állt össze a tárlat, azzal a céllal, hogy bemutassa mi a fekete humor. Sokan összetévesztik a horrorral, pedig a fekete humor, nem az elrettentésről szól, hanem éppen az elfogadásról. A látogató többek között grafikákat, metszeteket láthat, amelyeken a művészek kifigurázták a halált. A mexikóból származó “csontik” azaz csontvázak papírmaséból készültek, nyugodt derűvel ülnek a székeken, és egyáltalán nem ijesztőek, inkább mulattatóak. Olvashatók a kiállításon tréfás sírfeliratok is – például: “Itt nyugszik a feleségem. Béke neki, béke nékem” -, de a tárlat ismertetőjéből kiderül, hogy a nevető fejfák valójában nem léteznek, csakis a szájhagyományban élnek.


…Moziba

Üvegtigris 2
Menjek vagy maradjak – Lajkó Félix vagy Ryan közlegény 6



A történet viszonylag egyszerű: hat főlúzer egy tóparti büfékocsi mellett igyekszik elütni az időt, és túlélni az általuk és a többi melléklúzer által kavart balhékat. Halványan felsejlik valami konfliktus is egy lakóparkról, amit a büfé helyén építene valami zsírgengszter, de nem különösebben határozza meg a filmet ez a vonal. A lényeg, hogy, hogyan lehet úgy átevezni az életen, hogy ne akarjunk különösebben semmit, és ezért ne is kelljen különösebben sokat tennünk. Az Üvegtigris nagy erőssége a nyelvezete, a szlengre, argóra épülő kifordított poénok, párbeszédek a második részben is ülnek. A jelenetek jól felépítettek, csak ritkán válik kínossá egy-egy veszekedés, és természetesen most is, többször is hallható a kultikus izirájder öcsém sor.


…korcsolyázni


Budapesten ezen a télen már hét különböző helyszínen lehet hódolni a jégnek és a forralt bornak. A FigyelőNet végigjárta a közönség számára is látogatható budapesti pályákat. Utánajártunk, hol, milyen árak és szolgáltatások várják azokat, akik ellátogatnak a hét létesítmény egyikébe. >>

Új összeállításunkban már a vidéki korcsolyalehetőségeket is összeszedtük. >>

….fürdőbe


A sarki mínuszok közeledtével az egyik túlélési módszer az lehet, ha termálfürdőben vészeljük át a farkasordító hideget, de egy hosszan tartó partiról hazatérve nincs kellemesebb, mint még akkor hajnalban a meleg termálvízben kezdeni meg a regenerálódást. Fürdőösszeállításunkból kiderül, hogy országszerte hová érdemes menni relaxálni. >>

Maradjak…

…olvasni


Geert Mak: Európa – XX. századi utazások


Menjek vagy maradjak – Lajkó Félix vagy Ryan közlegény 7

Utazásra és időutazásra otthoni karosszékből egyaránt alkalmunk nyílik, ha elolvassuk Geert könyvét. 1999 januárjában a holland történész és esszéíró elindult, hogy felkeresse „a rövid huszadik század” legfontosabb európai helyszíneit és bemutassa a Szarajevótól Szarajevóig vezető utat. Ahogy ide-oda vándorolt térben és időben, azt tapasztalta, hogy a huszadik század minden egyes korszaka át-, illetve újraélhető valahol: „Az isztambuli átkelőhajókon mindig 1948 van. Lisszabonban 1956. A párizsi Garde de Lyon pályaudvaron 2020. Budapesten a fiatalemberek arcán apáinkat látjuk viszont”.

…tévézni

Január 20. péntek
21:00 TV2

Ryan közlegény megmentése

1944. június 6: Semmi sem készíthette volna fel az Omaha Beach-i katonákat az előttük álló csatára. Tele vannak reménnyel és elszántsággal, és egyikük sem tudja, hogy túl fogják-e élni az előttük álló rövid utat a tengerparton. A normandiai partot fürkészve John Miller kapitány úgy érzi, hogy a háború legnagyobb kihívásával néz farkasszemet, amikor át akarja juttatni magát és embereit a pergőtűzön. De a legnehezebb feladat még hátra van. A szövetséges csapatok még alig vetették meg a lábukat Omaha-ban, amikor Miller azt a parancsot kapja, hogy osztagával hatoljon az ellenséges vonalak mögé, találjon meg és hozzon vissza egy embert: James Ryan közlegényt. James a legfiatalabb a négy fivér közül, s egyben az utolsó túlélő is, mivel három testvére néhány nap alatt elesett a háborúban. Amint az osztag egyre mélyebbre hatol az ellenséges területen, Miller kapitány embereinek fejébe szöget üt a kérdés: miért érdemes nyolc ember életét kockáztatni egyért? És miért ér többet ennek a közlegénynek az élete, mint az övéké?

Január 21. szombat
22:35 Duna Televízió

Szellem a házban

A Golden Globe-életműdíj idei kitüntetettje Anthony Hopkins a főszereplője a századforduló Angliájában játszódó filmdrámának. A késő esti filmszereplői között van Helena Bonham Carter és Emma Thompson is. Három társadalmi réteg találkozását mutatja be a film. A magukat arisztokratának valló viktoriánus kapitalista Wilcox család, akiknek a pénz a mindenük, a felvilágosult és humanista Schlegel család és a megélhetésért küzdő Bast család harca jelenik meg a képernyőn. A Schlegel nővérek megpróbálják letörni a Wilcoxok büszkeségét és rávenni őket, hogy segítsék a Bast családot.

Január 22. vasárnap
00:05 TV2

Az óriás

A filmben Sharon Stone ezúttal nem a dögös csábítót, hanem egy aggódó anyát alakít. Gena Rowlands és James Gandolfini, Meat Loaf jutalomjátékát is láthatjuk, ha fennt bírunk maradni. Kevin és az édesanyja Maxwell Kane és nagyszülei szomszédságába költözik. A 13 éves Max afféle óriás-bébi, aki gyengén tanul, a többiek pedig gyávának tartják és lenézik, mindaddig, amíg barátságot nem köt Kevin-nel, az apró, járógépben sántikáló Einsteinnel, aki élesebb eszű és élesebb nyelvű a város valamennyi kissrácánál. Társaik soha nem fogadtak be őket, ám amikor egyesítik erejüket, rettenthetetlen, vasakaratú harcossá válnak. Artúr király lovagságának szellemében teljesítik küldetésüket: a rosszat jóra fordítani, megölni a sárkányokat és megmenteni a bajba jutott várúrhölgyeket egy sötét erők által kísértett királyságban – a saját városukban.

Január 23. hétfő
22:00, m2


Kandahar

Mohsen Makhmalbaf sokszoros díjnyertes iráni rendező alkotása a tálib diktatúra időszakában játszódik, és a polgárháború borzalmai mellett az afgán nők kiszolgáltatott, embertelen helyzetét mutatja be. A történet középpontjában Nafas, az afgán származású újságírónő áll, aki politikai menekültként él Kanadában, egy nap levelet kap hazulról. A húga írt neki végső elkeseredésében, mielőtt szándéka szerint a tálib rendszer elleni tiltakozásképpen öngyilkosságot követne el. Nafas azonnal repülőre száll, hogy minél előbb afgán földre érkezhessen, és reményt öntsön testvérébe.

Január 24. kedd
20:00, DUNA Televízió

Eldorádó

Bereményi Géza, aki rendezőként és forgatókönyvíróként jegyzi a magyar filmtörténet alapművét. Az Arany hatalmáról szóló drámába Bereményi saját élményeit szőtte bele: 1945. Teleki tér. Monori, a piac királya újrakezdi tevékenységét. Életelve: akinek aranya van, annak mindene van. Neki van. Lánya hazatér Bécsből, és fiút szül. Monori két marék ékszer árán megszabadul a vejétől, az unokát ő neveli. 1950. A piac vegetál. Monori szotyolát árul és kivár. Egy rúd arannyal megmenti diftériás unokája életét. 1956. Monori szeretné külföldre juttatni lánya családját. Az aranyrudakat hátizsákba rakja. Az utcákon fegyveres harc, tankok. Monori rosszul lesz. Eljutnak a kórházba, ahol unokája kezébe nyom egy aranyrudat: szerezzen orvost…

Január 25. szerda
22:50, TV2

Magnólia

Paul Thomas Anderson filmjéből kiderül, hogy a hímsoviniszta keményfiút alakító Tom Cruise mégiscsak jó színész. Az apró mozaikokból felépülő film az amerikai élet magányáról rajzol képet. A San Fernando-völgyben egy napon egy haldokló apa, egy fiatal feleség, egy gondozó, egy híres elveszett fiú, egy szerelmes rendőrtiszt, egy csodagyerek, egy volt csodagyerek, egy show-műsorvezető és egy elidegenedett lány, mindannyian egy szerteágazó, ám egy szálra felfűzhető történet részesei lesznek miközben apokaliptikus békaeső ered el.


Január 26. csütörtök
22:45, Duna Televízió

Utolsó élet az univerzumban

A thaiföldi-japán thrillerben a japán származású, depressziós könyvtáros, Shy Kenji Bangkokban telepszik le, ahol fennálló szabadidejében leginkább öngyilkosságot próbál elkövetni. Egy nap éppen egy hídról készül leugrani, mikor szemtanúja lesz egy fiatal lány halálos balesetének. A lelkileg összetört férfi maradék erejével a lány nővérét, Noit próbálja vigasztalni, míg végül hozzá is költözik. Az együttműködés nem indul túl ígéretesen, mivel a két ember tökéletes ellentéte egymásnak: míg Kenji rendmániás, addig Noi körül állandó káosz uralkodik. Az ő esetükben azonban úgy tűnik, működik az elmélet, miszerint ellentétek vonzzák egymást, és hamarosan igaz barátság alakul ki köztük. Ahogy pedig telik az idő, a férfiről egyre több dolog derül ki, többek között hogy miért költözött Thaiföldre és miért is akar meghalni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik