Élet-Stílus

Elveszett a kapcsolat az aszteroidát kutató szondával

admin
admin

2005. 11. 15. 13:26

Japán űrügynöksége elvesztette a kapcsolatot azzal a kisméretű szondával, amelynek egy aszteroida felszínén kellett volna landolni. A most zajló program korábban is gondokkal küzdött a távolsági kommunikáció területén.

Egyre kevésbé valószínű, hogy létrejön a Földtől 300 millió kilométerre zajló leszállási manőver. Korábban nem sokat lehetett tudni az utolsó percben leállított Hayabusa űrszonda leszállási manőverével kapcsolatban. A tudósok azonban nem mondtak le továbbra sem arról, hogy a szonda leszálljon és mintákat gyűjtsön az Itokawa aszteroida felszínéről.

A hivatalos menetrend szerint a Hayabusa első lépésként pénteken egy robotot juttatott volna le az Itokawa aszteroida felszínére, mielőtt november 12-én és 25-én maga is megkísérelte volna a landolást. A kísérletek azonban rendre kudarcba fulladtak.

A kutatók reményeit a sikereses leszállási kísérletekbe vetett hitét egy parányi, mindössze 591 grammos MINERVA robot tartotta fenn, ami hőmérsékleti méréseket és felvételeket készített volna a felszínen. A robot azonban megmakacsolta magát és valószínűleg nem képes teljesíteni a tudósok elvárásait.

A kávéscsésze méretű Minerva robot szombat óta sodródott az aszteroida fölött, mikor is azt megpróbálták az Itokawára lejuttatni. A küldetésirányítók már nem tudnak kapcsolatba lépni Minervával, illetve nem tudják irányítani a mozgásait, de remélik, hogy a napszél a szondát visszajuttatja a fura formájú aszteroidára.

A hivatalos nyilatkozat szerint “nem ért földet”, ami azt jelenti, hogy elvesztették a kapcsolatot a Minervával.

A Minerva egyébként adatokat szolgáltatott volna a főszonda leszállásához is.
Bár a Hayabusa egyébként teljesen automatikusan is elvégezhetné a leszállást, kizárólag fedélzeti kameráira és lézereire hagyatkozva.

A meghibásodások és az elveszett Minerva ellenéra a JAXA, Japán űrügynöksége, azt mondja, hogy Hayabusa szondának jó esélyei vannak a november 19.-én , vagy 25.-én tervezett leszállásra.

A küldetést egyes kutatók máris sikeresnek ítélik

A 2003 májusában útnak indult küldetés célja, hogy meghatározza, milyen nyersanyagokból épült fel a korai Naprendszer.

Az űrszonda korábban, július 31-én elvesztette három stabilizáló rendszerének egyikét, amit egy újabb követett október 3-án, a küldetés vezetői azonban úgy nyilatkoztak, hogy ez nem fogja meggátolni a leszállási kísérleteket. Azonban ha mégsem sikerülne a landolás, akkor sem tekinthető kudarcnak a szonda teljesítménye, mivel számos remek felvételt készített és érdekes geológiai és morfológiai felfedezést tett.

A szonda ezenfelül elkészítette az űrszikla gravitációs és lejtési térképeit is. A küldetés utolsó fázisa lenne a mintagyűjtés, majd decemberben a szonda megkezdené visszatérését a Földre.

A Hayabusa viszontagságos küldetése az aszteroida kutatás történetében egyáltalán nem egyedi. Egy NASA szonda két hétig vizsgált egy Manhattan méretű aszteroidát, az Eros-t 2001-ben, de a küldetés végén ez a szerkezet nem tért vissza mintákkal.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

People gather next to flowers, candles and other items set up on the Las Ramblas boulevard in Barcelona as they pay tribute to the victims of the Barcelona attack, a day after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100 on August 18, 2017.
Police hunted for the driver who rammed a van into pedestrians on an avenue crowded with tourists in Barcelona, leaving 13 people dead and  more than 100 injured, just hours before a second assault in a resort along the coast. / AFP PHOTO / PASCAL GUYOT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.