Élet-Stílus

Elveszett a kapcsolat az aszteroidát kutató szondával

Japán űrügynöksége elvesztette a kapcsolatot azzal a kisméretű szondával, amelynek egy aszteroida felszínén kellett volna landolni. A most zajló program korábban is gondokkal küzdött a távolsági kommunikáció területén.

Egyre kevésbé valószínű, hogy létrejön a Földtől 300 millió kilométerre zajló leszállási manőver. Korábban nem sokat lehetett tudni az utolsó percben leállított Hayabusa űrszonda leszállási manőverével kapcsolatban. A tudósok azonban nem mondtak le továbbra sem arról, hogy a szonda leszálljon és mintákat gyűjtsön az Itokawa aszteroida felszínéről.

A hivatalos menetrend szerint a Hayabusa első lépésként pénteken egy robotot juttatott volna le az Itokawa aszteroida felszínére, mielőtt november 12-én és 25-én maga is megkísérelte volna a landolást. A kísérletek azonban rendre kudarcba fulladtak.

A kutatók reményeit a sikereses leszállási kísérletekbe vetett hitét egy parányi, mindössze 591 grammos MINERVA robot tartotta fenn, ami hőmérsékleti méréseket és felvételeket készített volna a felszínen. A robot azonban megmakacsolta magát és valószínűleg nem képes teljesíteni a tudósok elvárásait.

A kávéscsésze méretű Minerva robot szombat óta sodródott az aszteroida fölött, mikor is azt megpróbálták az Itokawára lejuttatni. A küldetésirányítók már nem tudnak kapcsolatba lépni Minervával, illetve nem tudják irányítani a mozgásait, de remélik, hogy a napszél a szondát visszajuttatja a fura formájú aszteroidára.

A hivatalos nyilatkozat szerint “nem ért földet”, ami azt jelenti, hogy elvesztették a kapcsolatot a Minervával.

A Minerva egyébként adatokat szolgáltatott volna a főszonda leszállásához is.
Bár a Hayabusa egyébként teljesen automatikusan is elvégezhetné a leszállást, kizárólag fedélzeti kameráira és lézereire hagyatkozva.

A meghibásodások és az elveszett Minerva ellenéra a JAXA, Japán űrügynöksége, azt mondja, hogy Hayabusa szondának jó esélyei vannak a november 19.-én , vagy 25.-én tervezett leszállásra.

A küldetést egyes kutatók máris sikeresnek ítélik

A 2003 májusában útnak indult küldetés célja, hogy meghatározza, milyen nyersanyagokból épült fel a korai Naprendszer.

Az űrszonda korábban, július 31-én elvesztette három stabilizáló rendszerének egyikét, amit egy újabb követett október 3-án, a küldetés vezetői azonban úgy nyilatkoztak, hogy ez nem fogja meggátolni a leszállási kísérleteket. Azonban ha mégsem sikerülne a landolás, akkor sem tekinthető kudarcnak a szonda teljesítménye, mivel számos remek felvételt készített és érdekes geológiai és morfológiai felfedezést tett.

A szonda ezenfelül elkészítette az űrszikla gravitációs és lejtési térképeit is. A küldetés utolsó fázisa lenne a mintagyűjtés, majd decemberben a szonda megkezdené visszatérését a Földre.

A Hayabusa viszontagságos küldetése az aszteroida kutatás történetében egyáltalán nem egyedi. Egy NASA szonda két hétig vizsgált egy Manhattan méretű aszteroidát, az Eros-t 2001-ben, de a küldetés végén ez a szerkezet nem tért vissza mintákkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik