Élet-Stílus

Programok otthonra és házon kívülre

Bár rövid a hétvége, azért ezúttal is tartalmasan tölthetjük. A lehangolódott őszi időjárásra való tekintettel, otthoni programokkal is szolgálunk.

Házon kívülre:

November 4. péntek
Horgas Eszter és Al di Meola a Művészetek palotájában

A 2003-as Carmen-előadás után most újra együtt a színpadon Al di Meola és Horgas Eszter. A világhírű fuvolistánk és a világ egyik legjobb gitárosa. A gitáros számos formációban lépett már fel hazánkban, elmondása szerint, nagyon jó a honi muzsikusokkal dolgozni, és a magyar közönséget is nagyon szereti. A számos albumot megjelentető és számos albumon közreműködő Al Di Meola, ez alkalommal saját quartetjével áll színpadra, vendége most is Horgas Eszter lesz, illetve a közel 10 éve alakult Sturcz Quartet. A fuvolistát a két évvel ezelőtti Carmen bemutató óta Al Di Meola többször hívta saját koncertjeire vendégszereplőként, ez az est is egy ilyen felkérés.

November 5. szombat
Programok otthonra és házon kívülre 1

Überdub az A38-on


Ablak-A-Dubra Special az A38 hajón
Az elektronika két – mifelénk kevéssé ismert – óriása egyszerre teszi tiszteletét a következő Ablak-A-Dubra Specialon, november 5-én az A38 Hajón. Egyikük, a luxemburgi Soul Mekanik a brit Rip Records, másikuk, az amerikai Überzone az Astralwerks kiadó színeiben érkezik jókora adag kóstolóval. A Soul Mekanik (Kelvin Andrews és Danny Spencer duója) a mai technológiával felszerelkezve utaznak vissza 1981-be. Az Überzone (vagyis Timothy Wiles) amerika fenegyereke: már akkor ontotta magából az erősen electrós nuschoolt, amikor ilyesminek a briteknél még nyoma sem volt.

November 13-ig
Programok otthonra és házon kívülre 2

Metszetek a kultikus hegyről


A japán szépség Hokusai, Hiroshige fametszetein és fényképeken a Magyar Nemzeti Galériában

A japán fővárostól, Tokyo-tól délnyugatra található Fuji az ország legmagasabb hegycsúcsa (3776 méter), melyet még mindig aktív vulkánnak tekintenek. Japánban a Fuji hegyet régtől fogva kultikus tisztelet övezi, zarándokok keresik fel. Tökéletesnek tartott formája Japán jelképeként világszerte közismert. A japán fametszet művészet Európában talán legismertebb két képviselője, a neves ukiyo-e mesterek, Katsushika Hokusai (1760-1849) és Utagawa Hiroshige (1797-1858) is megörökítették a Fujit munkáikon. A tárlaton 36-36 fametszet látható Hokusai-tól és Hiroshige-től, valamint 36 fotó egy kortárs japán fotóművésztől, Tomitsuka Haruo-tól.

November 4-5-6.
Programok otthonra és házon kívülre 3

Verseny és találkozó lesz a Körcsarnokban


Nemzetközi Chan Wu Tradicionális Kung Fu És Wu Shu Bajnokság a Budapest Körcsarnokban

A verseny szervezője a Magyar Chan Wu Szövetség a Magyar Kung Fu Szakszövetség támogatásával a kínai harcművészetet kívánja népszerűsíteni. Ezáltal az összetartozást erősíteni. A rendezvényen személyesen lehet találkozni nemzetközileg elismert mesterekkel. A versenyzők pedig nemzetközi versenyen vehetnek részt.

A mozikban:

The Corporation



Programok otthonra és házon kívülre 4

A nagyvállalatok erkölcstelenek, egocentrikusak és érzéketlenek


A The Corporation dokumentumfilm, mely egyrészt a nagy részvénytársaságok különös történetét, belső működését, a környezetre és a társadalomra gyakorolt ellentmondásos hatásait mutatja be kritikus szemmel, másrészt lehetséges jövőjüket veszi számba. Arra tettek kísérletet, hogy a maga meztelen valóságában vizsgálják meg az óriásvállalatok működését és értékrendjét. Az így kapott diagnózis meglehetősen ijesztő: a nagy társaságok személyiségvonásaikat tekintve erkölcstelenek, egocentrikusak, érzéketlenek, csalárdak; – vagyis egy pszichopata beteg tüneteit mutatják.
A film 40 interjú alapján készült, így a nagyvállalatokat működését jól ismerő és kritizáló tudósok, közgazdászok, közszereplők szerepelnek, mint Milton Friedman, Noam Chomsky, Naomi Klein, vagy Michael Moore.

Pingvinek vándorlása



Programok otthonra és házon kívülre 5

A pingvinek viszont nagyon aranyosak




Szerencsére mostanában egyre több természetfilmmel találkozhatunk a mozikban. Ezúttal a politika kereszttüzébe került pingvinekről tudhatunk meg többet. A császárpingvinek megközelítőleg száz évvel ezelőtt találkoztak először emberekkel, amikor az első felfedezők az Antarktisz jégsivatagában jártak. A rendkívüli hideg és zord körülmények miatt az ember még sosem volt tanúja a pingvinek vándorlásának. A film forgatása 13 hosszú hónapig tartott, de végül sikerrel járt a küldetés: a pingvinek életmódját természetes környezetükben örökítette meg a kitartó stáb. A film történetet mesél, ábrázolja az érzelmekben gazdag jellemek különös és látványos sorsát, megjegyzésekkel, humorral ötvözve. Misztikus és leplezetlen dráma, ez különbözteti meg a tudományos fejtegetés monotonságától.

Zorro legendája

Ha inkább egész héten elég volt a nagyvállalatoknak robotolni, akkor Antonio Banderas és Catherine Zeta-Jones segítségével kikapcsolhatjuk az agyunkat. Zorro álarcának örököse, Don Alejandro de la Vega legutóbbi kalandjuk óta feleségül vette a szépséges Elenát, fiuk, Joaquin pedig már 10 éves. A kisfiú rajong a hős Zorroért és nem is sejti, hogy apja a titokzatos fekete lovag. Elena viszont választás elé állítja férjét: vagy család, vagy hősködés. Don Alejandronak pedig döntenie kell, hogy Kalifornia elesett emberein próbál-e meg segíteni, vagy családfői kötelességeit látja el inkább…


Otthonülőknek:

Könyv

Japán hősi legendája
Szerző:Maurice Percheron


Hallottunk már világteremtésről isteni döntés nyomán, ősrobbanással egy és több isten segítségével, különböző fontossági sorrendben és időrendben. Ám az ritka, hogy előbb megvan a világ, utána pedig az istenek keletkeznek. Nem is akármennyi: nyolcszázmilliárd. Miért pont ennyi? Kérdezzék meg a japánokat. Az ő teremtéstörténetük ilyen fura ugyanis. S a furcsaságok sora folytatódik: az istenek emberiek akarnak lenni, meghalnak, az emberek pedig “élősködők”-ként jelennek meg a mítoszban. Hiánypótló könyv, amit a japán harcművészet honi tisztelőinek és művelőinek egy csoportja adott ki.

DVD:

Sin City



Programok otthonra és házon kívülre 6

Az audiókommentárból sokminden kiderül




A már eleve kultuszfilmnek született Sin City már megjelent. Ha már minden 18 éven aluli elhagyta a környéket, de is lehet tenni a lejátszóba. A lemezen korrekt minőségű surround hangokat hallhatunk. A formabontó audiokommentáron ezúttal nem a rendező vagy a szereplőket hallhatjuk, hanem magyar média mindenesét, Galambot, Kubiszyn Viktor filmkritikust, Láng Istvánt, a Kretén magazin főszerkesztője és Ábrai Barnabás képregényrajzolót. A hazai szakértőktől igencsak érdekes információkat tudhatunk meg a filmről és az alapul szolgáló képregényről, illetve Frank Millerről. Ezen kívül vannak még interjúk és Így készült… is.

TV:

November 4. péntek



Programok otthonra és házon kívülre 7

A bukás napján mutatja be a tévé Nagy Imre életrajzi filmjét



A temetetlen halott
MTV 20.05

Mészáros Márta filmje, A temetetlen halott emléket állít Nagy Imrének, s azoknak, akik 1956-ban megpróbálták szebb, emberibb útra vezetni a népet, az országot. Miután az MSZP vezérkara már végigvonult a film premierjekor a vörös szőnyegen, november 4-én a forradalom leverésének évfordulóján most mindenki megnézheti az 1956-os eseményekkel összeforrt államférfi szebb és szomorúbb pillanatainak történetét.

November 5. szombat



Programok otthonra és házon kívülre 8

A drog útját átszövi a korrupció



Traffic
mtv 22.50

Steven Soderbergh filmje keresztmetszetet mutat a drogról. Mexikói rendőrök, tábornok, amerikai bíró drogfüggő lánnyal, kábítószer-kereskedők, drogbárók, ügynökök, és a mindent átszövő korrupció. Külön-külön, de egymással mégis összefüggő, részben nagyon személyes, részben bonyodalmakkal és veszélyekkel teli sztorikat összeszőve épül fel a film. A szereplők közt olyan színészek, mint Benicio del Toro vagy Michael Douglas.

November 6. vasárnap



Programok otthonra és házon kívülre 9

Ami elromolhat az el is romlik



Fargo
tv2 0.30

A Coen testvérek egyik mesterdarabja, amely leginkább Murphy alaptörvényén alapszik: ami elromolhat el is romlik. Kiegészítésként talán annyit tehetnénk, hogy ez többszörösen igaz, ha gyilkosságról van szó. Két hulla, egy autókereskedő aki feleségét raboltatja el, hogy pénzre tegyen szert, és egy állandóan nassoló, terhes körzeti megbízott a bűnösök nyomában. A semmi közepén, az amerikai-kanadai határon fekvő kisvárosban történik valami, s ez már önmagában is rendkívüli. Ám ez csak a kezdet, mert Fargo városában hírtelen minden a feje tetejére áll, és az addig nyugodt polgárok egyre őrültebb fejleményekkel próbálnak lépést tartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik