Élet-Stílus

Lukács napján ünnepeljük a festőket

Szent Lukács napján ünnepeljük a Magyar Festészet Napját. Az idén négynaposra és országosra bővült rendezvénysorozat kiemelkedő eseményén Sváby Lajos festőművész átveheti a Magyar Festészet Napja Életműdíjat.

A festészet napját először 2002-ben tartották meg Budapesten, a DunapART Művészeti Társaság szervezésében. Azóta október 18-a – a festők védőszentje napja – “a fény, a színek, a formák és ritmusok, az élő festészet ünnepe. Az események Budapesten és az ország több városában – idén először – már október 15-én elkezdődtek. Az érdeklődők több száz ma élő magyar festő több ezer művével találkozhattak a kiállításokon.

Az egyre nagyobb érdeklődést kiváltó ünnep célja, hogy néhány napra a magyar festészetre irányítsa a figyelmet – mondta egy korábbi sajtótájékoztatón König Frigyes, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora. Hozzátette, szinte valamennyi kiállítónak volt köze a 140 éves „Képzőhöz”. Az viszont még nem fordult elő, hogy az egyetem tanárai közös kiállításon mutatnák be legújabb képeiket. A rendezvénysorozat másik kiemelt rendezvényét, a Festőtanszék osztályvezető tanárainak tárlatát kedden fél ötkor, Károlyi Zsigmond tanszékvezető nyitja meg.

A Művészetek palotájában kedd este nyíló IV. Festő-doyenek kiállításán a kortárs festészet nagy öregjei – többek között Kokas Ignác, Keserü Ilona, Klimó Károly, Paizs László, Schéner Mihály, Sváby Lajos – közös tárlaton mutatkoznak be. A megnyitón felhangzik Balázs Árpád Erkel-díjas zeneszerző 12 ecsetrajz két B-klarinétra című művének ősbemutatója is.
képei

A festészet napja azért fontos, mert “mai megosztott és megosztó világunkban segít megtalálni egymást, önmagunkat a művészet segítségével” – mondta a Ritmus című tárlat megnyitóján, Keszthelyen Kovács Miklós, a Magyar Turisztikai Hivatal elnökhelyettese. Az ünnephez kapcsolódva emlékeztek meg a neves keszthelyi festőművész, Mikus Gyula születésének 100. évfordulójáról: felavatták emléktábláját, sírjánál koszorúkkal, a nevét viselő galériában emlékkiállítással tisztelegtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik