Élet-Stílus

USA: 2009-ben zárul az analóg műsorszórás

Az amerikai szenátus illletékesei négy éven belül véget kívánnak vetni a hagyományos analóg műsorszórásnak, és kiárusítják az így felszabaduló frekvenciákat, amelytől jelentős bevételeket várnak.

A Reuters hírügynökség által hivatkozott dokumentum a szenátus egy tervezetét tartalmazza, amely mintegy 4,8 milliárd dollárra taksálja a régi frekvenciák kiárusításából várható bevételeket. A Kereskedelmi Bizottság ugyanis legkésőbb 2009-ig szüntetné meg az analóg műsorszórást, végleg maguk mögött hagyva ezt a korszakot. A váltástól az illetékesek nagyobb változatosságot és jobb minőséget várnak.

Támogatói szerint a digitális műsorszórás az analóghoz képest valóban jobb hang- és képminőséget jelent. Általánosságban elmondható, hogy a digitális műsorszórásra való átállás még több televízió- és rádiócsatornát, új kiegészítő információs szolgáltatásokat is jelent majd. További előny, hogy például a digitális rádiók az analóg rádiókra kiosztott frekvenciatartománynak csak az egyharmadát igénylik, így rövid idő alatt számos frekvenciát szabadíthatnak fel.

A bizottság 2008. január 28-án hirdetné meg az aukciót, és a legtöbb frekvenciát kereskedelmi társaságok között értékesítenék. A 4,8 milliárdos összeg azonban csak becslés, és a testület szerint ez akár 10 milliárdra is felmehet, ami már mindeképpen figyelemre méltó eredmény lenne. Ezt azután hazai programokba fektetnék, illetve pótolnák az adóemelések elmaradása miatt kieső pénzeket. A jelenleg érvényben lévő rendelkezés 2006 végéig írja elő az átállás lebonyolítását, illetve ezt ahhoz a feltételhez köti, hogy a háztartások 85 százalékában rendelkezésre álljanak a szükséges készülékek. Azonban arról már nem tudtak megegyezni, hogy milyen módon határozzák meg ezt az arányt, így inkább egy későbbi, de szigorú határidő felállítása mellett döntöttek.

Az Európai Bizottság szerint az Unióban az analóg műsorszórásról a digitálisra való váltás időpontja legkésőbb 2012 lehet. A testület szerint azért elég a 2012-es határidő, mert elméletileg 2010-ig már az európai televízió- és rádiótulajdonosok többsége rendelkezni fog egy digitális műsorok vételére alkalmas vevőegységgel (settop-box). Az átállást Németországban, Finnországban, Olaszországban, Máltán, Ausztriában, Svédországban és Spanyolországban legkésőbb 2010-ig, míg Belgiumban, Észtországban, Nagy-Britanniában, Szlovákiában, Szlovéniában és Magyarországon 2012-ig kell(ene) végrehajtani.

Itthon az Antenna Hungária tavaly ősszel indította útjára a digitális televíziózást, igaz, egyelőre csak nagyon szűk területen. A minőség javítása mellett rögtön megfogalmazódott az interaktív televízió, az emelt szintű műsorszóró szolgáltatások, pl. az EPG (elektronikus műsorkalauz), a szuperteletext, a házi bevásárlás, a távoli bankműveletek, távszavazás, sőt a televízión keresztüli internet-elérés bevezetése iránti igény is. Márciusban az analóg földfelszíni hálózattopológia problémáiról esett szó, amely nem illeszkedik a megyehatárokhoz. Az AH ezért javaslatot tett az IHM-nak, az NHH-nak és az ORTT-nek, hogy a Budapest és Kabhegy környékén elindított digitális földfelszíni televízió (DVB-T) az északkelet-magyarországi régióval bővülhessen.

A digitális műsorszórásra való átállás stratégiai célkitűzéseit szintén márciusban fogadta el a kormány, amely alapján az ORTT 2007-ben meghirdetheti a 3 országos multiplexre szóló pályázatait. A kabinet elsődleges feladata a jogszabályok megalkotása, a frekvenciák biztosítása és a DVB-T piacképessé tétele. Az országos multiplex kiépítése szigetszerűen történne, először a nagyobb népsűrűségű területeket lefedve, míg az analóg sugárzás lekapcsolása 2010-2013 között történne meg. A jelenlegi helyzetről és a lefedettségi adatokról az Antenna Hungária oldalán tájékozódhatunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik