Élet-Stílus

Nyilvános a járványügyi vészterv

Az esetleges madárinfluenza-járvány során az egészségügy az otthoni betegellátást szorgalmazza a vírus terjedésének megfékezése érdekében. A lakosság beoltása „szakmai prioritási sorrendben" történik, először az egészségügyi dolgozók kapnak oltást. A gyakorlati tudnivalókat a lakossággal később ismertetik.

Az influenza világjárványra való felkészüléshez számos EU tagállam kormánya, így Magyarország is rendelkezik az Egészségügyi Világszervezet (WHO) irányelveken alapuló önálló pandémiás tervvel (speciális járványügyi terv).


A pandémiás terv célja, hogy alapot képezzen az influenza-világjárvány elleni felkészülésre, előre kidolgozott rendszer álljon készen a járvány felszámolására, a tömegesen megbetegedettek ellátására; az intézkedések által csökkenjen a megbetegedések, a szövődményes esetek és a halálesetek száma; kommunikációs terv alapján segítse a lakosság tájékoztatását, a pánik megelőzését.


Rácz Jenő egészségügyi miniszter egyébként pénteken elmondta: hétfőn derül ki, hogy a madárinfluenza elleni védőoltás elég ellenanyagot termelt-e a szervezetében.

Fázisok és intézkedések gyűjteménye

A járvány terjedésének megfékezése céljából – pandémia esetén – az egészségügy szorgalmazza az otthoni betegellátást. A fekvőbetegeket ellátó gyógyintézeteknek fertőzőbeteg osztályaik teljes kapacitásán túl további fertőzőbetegek elhelyezését kell megoldaniuk. A kórházakban csak a feltétlenül kórházi kezelést igénylő betegek maradhatnak, illetve csak ilyen betegek vehetők fel. A terv szabályozza és meghatározza a minisztériumok, hivatalok, szervezetek közreműködésének módját.

Katasztrófa méretű járvány esetén az egészségügy számít a civil szféra segítségére. Az ellátásba önkéntes alapon bevonhatók a nyugdíjas egészségügyi dolgozók, a karitatív és egyházi szervezetek aktivistái és az egészségügyi oktatási intézmények hallgatói.

A terv három, interpandémiás (1. fázis), pandémiás riasztás, és pandémiás időszakra van osztva, ezeken belül hat fázist különböztetnek meg. Jelenleg Magyarország interpandémiás időszakban van, az első fázisnál tartunk: emberből nem mutattak ki új influenzavírus altípust. Olyan altípus, amely már okozott emberi megbetegedést, előfordulhat állatokban, ám ha jelen is van azokban, az emberfertőződésének, megbetegedésének kockázata alacsony.

Ebben a fázisban cél a nemzeti pandémiás terv elkészítése, felkészülés az új influenzavírus megjelenésére adandó válaszra, felkészülés az erőforrások mobilizálására, átcsoportosítására, a lakosság és a szakemberek tájékoztatása.

Egy esetleges járvány kitörése jelentheti majd védekezés időszakát, amikor az influenza vírus altípus fokozott intenzitással folyamatosan terjed a lakosság körében. Ekkor a szakmai prioritási sorrend figyelembevételével megkezdődik a lakosság beoltása.

A rendelkezésre álló szakmai weboldalak: az Egészségügyi Minisztérium honlapja, egészségügyi tájékoztató rendszere, az ÁNTSZ honlapja és az Országos Epidemiológiai Központ honlapja.

Ha a részletes tervre kíváncsi itt tekintheti meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik