Élet-Stílus

Nő az IKT szektor gazdasági szerepe

admin
admin

2005. 10. 11. 17:24

Meghatározó szerepet játszik Magyarország modernizációjában az infokommunikációs-informatikai (IKT) szektor amelynek exportja tízszeresére nőtt kilenc év alatt, és mára a magyar kivitel 14 százalékát adja – jelentette be az informatikai és hírközlési miniszter.

A Internet Hungary 2005 konferencián kedden Tihanyban Kovács Kálmán elmondta, hogy a legfejlettebb országokat tömörítő OECD adatai szerint a szervezeten belül ezzel az aránnyal Magyarország a második, míg a szektor a bruttó hazai termékhez (GDP) való hozzájárulást tekintve a negyedik helyet foglalja el.

Az utóbbi két év alatt az internet egyedi látogatóinak száma két és félszeresére nőtt, miközben e téren a következő hónapokban további jelentős bővülés várható. Jövő év elejétől például a közigazgatásban bevezetik az elektronikus aláírás használatát, ami meggyorsítja majd a digitalizációt a civil és az üzleti szférában is – tette hozzá Kovács.

Az informatikai tárca vezetője elmondta: 2005 végéig 2500 település kapcsolódik széles sávon az internethez, ám még mindig jelentős az ország digitális deficitje, hiszen a felmérések szerint a 14 éves korosztály 20 százaléka még sohasem használt számítógépet. Ugyanakkor tény az is, hogy a vállalati internet penetráció ma már megközelíti a 80 százalékot.

Az eseményen Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke elmondta: a hatóság célja korábban az volt, hogy minél jobb szolgáltatásokat lehessen elérni minél olcsóbban. Ez jórészt megvalósult, hiszen míg néhány évvel ezelőtt a széles sávú internet elérés 13 000 forintba került, addig ma már csak 6000 forint körüli összegbe, s eközben a szolgáltatás minősége is javult.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.