Élet-Stílus

Takarékos Intel XEON-processzorok

Az Intel mai, az utolsó egymagos Intel Xeon-processzorok piacra dobására vonatkozó bejelentése a platformok és adottságok új generációjának kezdetét jelzi.

Az utolsó egymagos processzorral egy időben bejelentették az Intel Xeon-processzorok egy új, alacsony feszültségű sorozatát is, amellyel a cég két- vagy többmagos processzorokat tartalmazó vállalatiplatformok előállítására tér át.
Az újdonságok egyike az a 64 bites Intel Xeon-processzor, amely 3 GHz órajelen működik és fogyasztása 55 watt. Szintén új az a 64 bites, 3,2 GHz órajelű Intel Xeon processzor is, amelynek fogyasztása 90watt. Mindkét processzor kimondottan olyan rackbe szerelhető illetve pengeszerveres (blade) környezetekhez készült, ahol az energiatakarékosság elsődleges szempont.

A ma bejelentett lapkák közül a legnagyobb teljesítményű egy 64 bites, 2 megabájt L2 gyorsítótárral rendelkező, 3,8 GHz órajelen működő Intel Xeon-processzor. Ez kompatibilis a korábbi Intel Xeon-processzor platformokkal és további energiatakarékosságot biztosít (Demand Based Switching által), valamint megnövelt teljesítményt és rugalmasságot tesz lehetővé a Hyper-Threading technológia, a DDR2-400 memória és PCI Express segítségével.

A következő hetekben az Intel bemutatja első kétmagos Intel Xeon-processzorát “Paxville” kódnéven. Az eredetileg 2006-ra tervezett Paxville mind a két-, mind pedig a többmagos processzorokra épülő szerverek számára nagyobb teljesítményt biztosít majd.

A cég, tervei szerint 2006-ban indítja útjára “Sossaman” kódnevű kétmagos processzorát, amely kifejezetten a gazdaságos energiafogyasztású megoldásokra koncentrál.

2006 második felében az Intel bemutatja a “Woodcrest”-et, amely szintén az Intel Xeon kétmagos processzorra épül és 65 nanométeres technológiával gyártják. A cég energiatakarékos mikroarchitektúráján alapuló Woodcrest rendkívüli teljesítményt és sokkal alacsonyabb energiafelhasználást fog biztosítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik