Élet-Stílus

Bor, tangó, borzongás – heti programajánló

A hétvégi fesztiválok programjai szabadon csereberélhetők. Mi azonban a borfesztivált nem hagynánk vasárnapra. Hétfő ugyanis már munkanap.

Péntek, szeptember 9.

Borfesztivál a Várban

A bor, a gasztronómia, és a kultúra ünnepe lesz a tizennegyedik Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál szeptember 8-11. között a Budai Várban és Szentendrén a Skanzenben. A fesztivál, Magyarország egyik legrangosabb borszakmai rendezvénye és a magyar borok legnagyobb hazai seregszemléje, az elmúlt évtizedben népszerű turisztikai, idegenforgalmi eseménnyé vált, egyben színvonalas, a borhoz, a borulturához kötődő kulturális és gasztronómiai programokat kínál. Különlegesség, hogy a grillételek, sajtok széles választéka mellett az idén a szarvasgomba kapja a főszerepet. A díszvendég Olaszország mellett jelen lesznek Ausztria, Görögország, Portugália, Spanyolország, Chile, Dél-Afrika, Ausztrália szakmai képviselői, erdélyi és felvidéki borászok és külön pavilonban Franciaország Champagne borvidékének pezsgői is bemutatkoznak.

Szombat, szeptember 10.

Tangófesztivál a Millenárison

Bor, tangó, borzongás – heti programajánló 1

Forrás millenaris.hu


Szeptember 9-11. között fotókiállítás, tánckurzus és koncertek sora várja a látogatókat a Kelet-Nyugat Tangó Fesztiválon a Millenáris Fogadóban. 10-én este egy fiatal hazai formáció, a Tango Experimento mutatkozik be. A zenekar 2004 novemberében alakult, és két jazz-zenészt valamint három komolyzenészt takar, akik az argentin tangót és Astor Piazzolla szerzeményeit adják elő.

Vasárnap. szeptember 11.

Belphégor – A Louvre fantomja az a TV2-n
Időpont: 21:05

Bor, tangó, borzongás – heti programajánló 2

Forrás: Exit.hu


Negyven évvel ezelőtt az alsóneműig feketébe öltözött, Kleopátra-klón Juliette Greco szögezte kis hazánk minden televíziótulajdonosát (és a szomszédságot) a falábakon billegő Orionok elé, mikor hetente egyszer Belphégor bőrébe bújt és végigcsoszogott a Louvre félhomályos folyosóin. Azóta sok víz lefolyt a Szajnán, a horror műfajban is történt egy és más, de a francia filmgyártás legtőkeerősebb producere úgy gondolta, a maszkos rém a 21. században is piacképes. Greco helyét Sophie Marceu vette át és ezzel meg is mentette a mai szemmel lassúnak tűnő, néha túl viccesre vett misztikus rémisztgetőst.

Hétfő, szeptember 12.

The Bones a Kultiplexben

Bor, tangó, borzongás – heti programajánló 3

Forrás: Exit.hu


Mit lehet kezdeni a hét legutálatosabb napjával, a hétfővel? Ezúttal például megpróbálhatjuk feldobni egy kis tökös gitárzenével. Csak a Kultiplexig kell elbandukolni, ahol a svéd The Bones lesz az est házigazdája. A bandát alkotó négy fickó 1996 óta nyomja együtt a punkos rock and rollt – vagy ha úgy jobban tetszik, a rock and rollos punkot, de ennél tovább már tényleg nem bonyolítható a definíció. A találkozásra két hazai zenekar, a The Silver Shine és a Sammy Sosa készít fel minden vállalkozó szellemű egyént.

Kedd, szeptember 13.

Okinawai táncszínház a Millenáris Parkban
Bor, tangó, borzongás – heti programajánló 4

Forrás: Exit.hu



Még a japán nézőknek is kuriózum a Millenáris Fogadóban látható, autentikus folklórest, amelyen a távol-keleti ország déli szigetkoszorújának egy távoli részéről, Okinawáról érkezett együttes mutatja be tudását. Okinawa a Ryukyu-szigetek legnagyobbika – Tajvan közelében található, Tokiótól mintegy ezerötszáz kilométeres távolságra. Önálló néprajzi világa markánsan megkülönböztethető a hagyományos, közismert japánitól. A Koki Ryoshu rendezte táncelőadás során a Chura Dal- és Táncszínház hét produkciót mutat be, melyek már címeikkel is elbájolnak: Virág fejdísz, Szamurájtánc, Gazdag rizstermés és így tovább – a tízfős, kizárólag nőkből álló társulat Okinawa hagyományaiból nyújt autentikus ízelítőt.

Szerda, szeptember 14.

Bor, tangó, borzongás – heti programajánló 5

Forrás: Exit.hu


Éjszakai őrség a mozikban

Ékes orosz nyelven beszélő vámpírvadászok a moszkvai metrón, fekete mágia, és a kiválasztott-mítosz új köntösben – címszavakban ennyi lenne az Éjszakai őrség című, húzós orosz fantasy, amitől Danny Boyle (Trainspotting) és Quentin Tarantino is dobott egy hátast – nem ok nélkül.Mindenekelőtt persze tisztázzuk le, hogy – bármit is mondjanak az okosok -a film nem fantasy: ez a sötét, fojtogató, modern díszletek között játszódó vámpíros történet leginkább a gótikus punk címkével ellátott fiókba kerülhetne, ha mindenképpen fiókba szeretnénk gyömöszölni.

Csütörtök, szeptember 15.

Bor, tangó, borzongás – heti programajánló 6

Forrás: jasonmoran.com


Jazz fesztivál a Ferencvárosban

A Budapest Music Center az idén harmadik alkalommal rendezi meg Ferencvárosban a Mol Jazz Fesztivál Budapest – A Magyar Jazz Ünnepe rendezvénysorozatát. A 2005. szeptember 14-18. közötti rendezvény egyben a Zongora Ünnepe is lesz. A korábbi évek sikersorozatának köszönhetően fesztiválunkat már a legnagyobb európai jazzesemények közt jegyzik. Hírt adott a közelgő fesztiválról az All About Jazz és az eJazzNews internetes hírmagazin, valamint az európai jazzszervezeteket tömörítő Europe Jazz Network oldala is.

Csütörtökön Jason Moran lép fel triójával. A zenész 1975. január 21-én született a Texas állambeli Houstonban. Hatévesen kezdett zongorázni, de mindaddig nyűg volt számára a gyakorlás, míg nem hallotta Thelonious Monk játékát. A mai jazz egyik legünnepeltebb tehetségének és triójának első magyarországi fellépése várhatóan nemcsak a Fesztivál egyik kiemelkedő mozzanata lesz – a jazz egy olyan új csapásirányának képviselőit hallhatjuk végre élőben, amelyből eddig csak elvétve kaphatott ízelítőt az itthoni közönség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik