Élet-Stílus

Eső előtt, eső után – programajánló

Medárd napja után több nyár eleji programot zárójelbe tehet az eső. Így járhat a sportsziget vagy a Balaton parti jazz-fesztivál. Egy tea azonban biztos jól fog esni, ha azt egy japán nagymester kínálja fel tradicionális teaszertartás keretében.

Hóunszai Gensicu Szen nagymester, a japán teaszertartás egyik legkiválóbb mestere a békét szimbolizálandó teaszertartásokat mutat be június 11-én szombaton négykor az ELTE Lágymányosi tömbjében, ahol természetesen előtte a teaszertartás és előadás előtt és után is lehet kóstolni az ősi frissítőből. Vasárnap délelőtt 9-kor a Hősök terén ajánlja forró teáját a mester a hősök emlékének az Ismeretlen Katona emlékművénél. A követség szerint a japán kultúrában a szertartás tiszteletadást jelent, így nagyjából a koszorúzás megfelelője. Annál azért mégiscsak kellemesebb, már csak az íze miatt is.

Két teázás között azonban mindenképpen be lehet ülni egy időjárás-független moziterembe, és megnézni a DreamWorks legújabb számítógépes animációját a Madagaszkárt, amely a Shrek alkotóinak munkája, így borítékolható, hogy nem a csak a 10 éven aluli korosztályt találja el. A sztori szerint Alex, az oroszlán és a New York-i Central Park állatkertjének többi bentlakásos vendége, Marty, a zebra, Melman, a zsiráf és Gloria, a víziló néhány elvetemült pingvin segítségével körülnézne New Yorkban, ám arra ocsúdnak fel, hogy Madagaszkár szigetén a túlélésükért kell megküzdeniük.

Persze ha valaki igazi filmes kuriózumra vágyik, akkor az most hétvégén nem is találhat jobbat, mint a Bolgár Filmhétvégénél az Örökmozgóban, ahol péntektől három nap alatt nyolc filmet láthatnak az érdeklődők. A programsorozat egy, 2003-ban készült film rendezői változatával, valamint a nemzeti filmfesztivál nagydíjasával, az Elhamvadás című alkotással kezdődik; a vetítésen részt vesz Petar Popzlatev, a film rendezője is. A filmhét alkalmából Budapestre érkezik Alekszandr Grozev, a Bolgár Nemzeti Filmközpont igazgatója és Mila Petkova forgatókönyvíró.

Már csütörtökön elkezdődött, és egészen a június 18-ai gálaestig tart a a Pécsi Országos Színházi TalálkozóA fesztivál versenyprogramjában az előző évinél eggyel több, tizenhat produkció szerepel. A darabokat Karsai György, a Pécsi Tudományegyetem klasszika filológia professzora választotta ki, az általa 2004. március 31. és 2005. április 1. között szemlézett 163 előadás közül. A versenyprogramba bekerült 12 társulat összesen 28 előadást tart. Az idei találkozó érdekessége, hogy a Pécsi Nemzeti Színház előtt egy óriás üzenőpalackot állítottak fel, amelyben bárki elhelyezhet egy levelet, személyes tárgyat, hang-, vagy videókazettát. A küldeményeket öt év múlva, 2010-ben kapják kézhez a címzettek.

Ugyancsak csütörtök óta tart, de csak 11-éig a Balatonfüredi jazz-fesztivál, ahol a
Eső előtt, eső után – programajánló 1

Babos Gyula (Fotó jazzaparton.hu)

három nap alatt, három helyszínen, közel húsz koncerten találkozhatunk mind a fiatal formációkkal, mind olyan élvonalbeli jazz művészekkel, akiknek fontos a következő generáció támogatása. Pénteken fellép a Tropical Transform Quintet, a Kaltenecker Trio, az est csúcspontja pedig a Balázs Elemér Group koncertje. A szabadtéri színpad szombati programján szerepel a Gyárfás Trio, a European Mantra, a Fesztivál sztárvendégeként pedig a Babos Project Special ad koncertet.

A szabadtéri jazz koncerteknek aligha tesz majd jót a Medárd után beköszöntő hideg, de vélhetően az Extrém Sportsziget látogatóinak hangulatát is alaposan lehűtheti. Ezt elkerülendő a szervezők minden eddigi skate parkot felülmúló fedett görpályát építettek a Papp László Sportarénában.
Az Extrém Sportszigetet az Arénában a négykerekűek nyitják. A délelőtt folyamán az amatőr versenyzők tehetik magukat próbára a profik elvárásai szerint megtervezett pályán, ami annyira komplex és profi, amihez foghatót itthon még nem láthattunk. Utánuk pedig jönnek a profik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik