Élet-Stílus

EU: teljes digitális műsorszórás 2012-re

Az Európai Bizottság arra buzdítja tagállamait, hogy minél hamarabb térjenek át a digitális műsorszórásra. "A digitális jelekkel továbbított tévéadások jobb minőségűek, egy hullámhosszon így több csatorna fogható, és több rádióadás is továbbítható - érvel a szolgáltatások bevezetése mellett az EU vezető szervezete.

Az Európai Bizottság arra buzdítja tagállamait, hogy minél hamarabb térjenek át a digitális műsorszórásra. A digitális jelekkel továbbított tévéadások jobb minőségűek, egy hullámhosszon több csatorna fogható, több rádióadás is továbbítható.

Mivel a digitális műsorszórás hatékonyabban használja ki az adásra fenntartott spektrumot, a felszabaduló sávokon új adásokat lehet sugározni, illetve mobiltelefon-szolgáltatásokat lehet eljuttatni széles tömegekhez, ami aztán újra kiváltja majd a tévés és elektronikus kommunikáció innovációs fejlődését.

Az Európai Bizottság értékelése szerint a tagországok jól haladnak az analóg műsorszórásról a digitálisra való áttérésben. Ausztria, Németország, Spanyolország, Finnország, Olaszország Málta és Svédország vélhetően 2010-ig teljesen átáll a digitális műsorszórásra, Belgium, Szlovénia, Szlovákia, Nagy-Britannia, Magyarország és Lengyelország legkésőbb 2012-ig tér át az új rendszerre.

A tévénézőknek egy digitális vevőt kell vásárolniuk, ahhoz hogy az adást fogják. (A legújabb tévékbe ezeket a vevőket beépítik, csak a régiekhez kell külön megvásárolni.) A bizottság becslése szerint évente 20 millió digitális vevőberendezést vásárolnak majd az európaiak.

Magyarországon tavaly októberben indult el a digitális műsorszórás, egyelőre a közszolgálati adók – m1, m2 és Duna TV – adása fogható digitálisan.


A témával kapcsolatban Kovács György, az ORTT elnöke a Média Hungary keddi megnyitóján azt mondta, hogy – “Halaszthatatlan a digitális televíziózás bevezetése Magyarországon”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik