Belföld

A Fidesz elfogadta egy nemzetközi szervezet kritikáját

Ezzel magyarázza Gulyás Gergely, hogy kitolták a lex CEU hatálybalépésének határidejét.

A Fidesz frakcióvezetője azt mondta: a parlament elfogadta a Velencei Bizottság (az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szerve) kritikáját a felsőoktatási törvény áprilisi módosításával kapcsolatban, arra vonatkozóan, hogy a jogszabály rövid felkészülési időt biztosított a külföldi egyetemeknek az előírások teljesítésére.

Mint arról hétfőn írtunk, Orbán Viktor maga indítványozta, hogy már kedden szavazzon az Országgyűlés arról, hogy a lex CEU előírásainak 2018 eleje helyett 2019. január 1-től kelljen megfelelni. Ezzel a kormány elhalasztaná a New York állammal kötendő, a CEU működését biztosító megállapodás aláírását is, amit az egyetem kifogásol, hiszen jelezték, hogy ők már készen állnak a törvényi feltételek teljesítésére. Sajtóértesülés szerint a határidő kitolásával az a kormány célja, hogy az ügy ne kerüljön az Európai Bíróságra.

Gulyás Gergely kedden kijelentette: a törvénymódosítás mindössze a határidő megváltoztatásáról szól, és megismételte a kormány által folyamatosan hangoztatott szlogent, miszerint „a jogszabályok pedig mindenkire vonatkoznak, Soros György egyetemére is”. Hozzátette, hogy ha 2019. január 1-ig megtörténik a szükséges megállapodások és nemzetközi szerződések megkötése, akkor az érintett egyetemek további működésének nem lesz akadálya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik