Belföld

Andy Vajna és Garancsi István zsebéből is bőven venne ki pénz a Momentum

Vasárnap nagyszabású, maratoni programbemutató rendezvényt tartott a Momentum, ahol részletesen beszámoltak arról, hogy min változtatnának, ha kormányra kerülnének. A konkrét ígéreten nem megyünk végig, azokat ebben a cikkben már felsoroltuk, de annyit érdemes megjegyezni, hogy lényeges és nagy átalakításokat terveznek például az adózásban, az egészségügy és az oktatás finanszírozásában, és a nyugdíjrendszerben is.

Ez pedig rengeteg pénzbe kerül.

Emiatt gyorsan sok kritikát kaptak a momentumosok, akik már a program bemutatásakor jelezték, hogy erre számítanak. Ezért most egy blogposztban álltak elő részletekkel arról, hogy melyik intézkedésre, honnan lenne fedezetük.

Ez a program talán még jobb is, mint az MDF-é
Programot hirdetett a Momentum, ahol Jeszenkszy Géza videoüzenetben támogatta a pártot. Nagyobb Magyarországot és minden mást is szeretnének.

Ez egy ambíciózus, de nem megvalósíthatlan program, és pláne nem egy költségvetési szempontból felelőtlen program. Ennek jó oka van: a programírás során kifejezetten törekedtünk arra, hogy ne tegyünk fedezet nélküli ígéreteket

– írják a posztban, amit azzal igyekszenek alátámasztani, hogy „minden szakpolitikai munkacsoportban volt kijelölt költségvetési felelős, és külön üléseken néztük át az egyes intézkedések költségvetési hatását külső szakértők bevonásával.

A momentumosok nem titkolják, hogy néhány intézkedés megvalósításához egy ciklus nem lenne elég, de például az öregségi nyugdíjminimumot azonnal megemelnék. Azt is állítják, hogy nagyon pazarlóan működik a magyar állam, és szinte kapásból találtak 300 milliárd elszórt adóforintot a költségvetésben.

Egy táblázatban összefoglalták, hogy honnan csoportosítanának át nagyobb összegeket. Ezek közül csak a negyedik pontban felsoroltak jelentnek egyszeri bevételt.

Forrás: Momentum

Bezáratnák Rogán Antal minisztériumát, Lázár Jánoséból csak kirúgnának egy sor tisztviselőt. Andy Vajna és Garancsi István nem számíthatna egy Fekete-Győr-kormányban eximbankos pénzre, és a Magyar Nemzeti Kereskedőházak sem működhetnének tovább. Ezen túl megnyesnék a közmédia költségvetését és leállítanának egy sor gigaberuházást.

A párt egy másik táblázatot is közölt, amelyben konkrét javaslatok és a megvalósításukhoz szükséges források kerültek egymás mellé. Íme:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik