Belföld

Offshore-hátterű cégben érdekelt Orbán testvére

Az ifjabb Orbán Győző nevéhez köthető Yntergy Zrt. kapott megbízásokat Csecsenföldön is.

Tavaly december óta egy Brit Virgin-szigetekre bejegyzett, Adrere Limited nevű offshore céggel együtt ifjabb Orbán Győző cége, a Gammy Analcont Kft. a résztulajdonosa annak az Yntergy Zrt. nevű cégnek, amely egy műszaki profilú, főként külföldre dolgozó vállalkozás. A Direkt36 azt írja, hogy az Yntergy egyik legnagyobb megrendelője korábban a kazahsztáni LKZ vonatösszeszerelő üzem volt, de voltak csecsenföldi és nigériai megbízásaik is.

Papp András Zoltán, az Yntergy vezetője és résztulajdonosa azt mondta a lapnak, hogy az Adrere Limited egy orosz magánszemély tulajdonában van, de nem tudja pontosan, a személy nevét. Papp ugyancsak vezető és résztulajdonos a Gamma Analcontban, amelybe 2015 januárjában szállt be a miniszterelnök idősebb testvére. A Direkt36-nak azzal magyarázta ezt a lépést Papp, hogy a cég hosszú távú fennmaradása érdekében olyan társat keresett, akivel a későbbiekben is tud számolni, de a miniszterelnökkel való rokoni kapcsolat nem számított, nem akart újabb Közgépet. A két üzlettárs már régóta ismeri egymást.

A Gamma Analcont tavaly augusztusban közel 300 millió forint támogatást nyert egy megújuló energiával foglalkozó projektre, előtte pedig 57 millió forintot kapacitásbővítésre. A cégvezető szerint az Yntergynek főleg magyarországi megbízásai vannak, leginkább a GE-től, de korábban dolgoztak Kazahsztánban és Nigériában is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik