Belföld

Újabb botrány – valami nem stimmel a ceglédi rendőrségen

Augusztusban egy gyerekmolesztálás miatti feljelentőt aláztak meg és küldtek el. Most nagyon úgy tűnik, egy életveszélyt okozó garázdaságot próbáltak eltussolni a ceglédi rendőrök: egy összevert fiú azt állítja, lebeszélték a feljelentésről. A rendőrség ezt tagadja, arra viszont nincs válasz, hogy miért nem intézkedtek azonnal.
  • Egy kiskorú fiatalt nagyon összevertek egy nyilvános rendezvényen Cegléden.
  • Elmondása szerint a rendőrök lebeszélték a feljelentésről,  a kiérkező mentőt pedig elküldték.
  • Két nap múlva a fiút meg kellett műteni, mert az ütésektől vérömleny keletkezett az agyában. Az orvos szerint ebbe pár héten belül belehalt volna.
  • A kórház tett feljelentést. A fiút hetek óta nem hallgatták ki; az elkövető – a városban közismert kötekedő – szabadlábon grasszál.

R. Tamást (17) két garázda felnőtt támadta meg a ceglédi Szabadság téren, a Kossuth-napok nevű rendezvényen. Egyszerűen megverték és otthagyták. A fiú leült egy padra, rossszul lett, hányni kezdett. Nem látott rendesen, mert a szemüvege az első ütéstől összetört. A rendőrök pár perc múlva – három autóval –  kiszálltak, és a fiú szerint azt javasolták, igyon pár sört, attól rendbe fog jönni. Bár megkérdezték a körben állókat, hogy mi történt, és Tamás is részletesen elmesélte, nem vettek fel jegyzőkönyvet és nem hívtak orvost. Valaki közben azért mentőt hívott, de a mentőautót elküldték a rendőrök azzal, hogy nincs semmi baj. Aztán otthagyták a fiút, egy barátja vitte haza kocsival.

Másnapra Tamás még rosszabbul lett. Orvoshoz vitték, aztán kórházba, és a koponyaröntgen kimutatta, hogy 8 centiméteres vérömleny keletkezett az agyában. Még aznap megműtötték, mivel a vérömleny súlyos és maradandó agyi károsodást, akár halált is okozhatott volna. A kórház azonnal feljelentést tett a rendőrségen.

Két hónapon belül ez a második fura eset

Mint megírtuk: szintén a ceglédi kapitányságon akart augusztus közepén egy nő kiskorúak megrontása, gyermekek sérelmére elkövetett többrendbeli szexuális visszaélés és öngyilkosságra buzdítás miatt feljelentést tenni, mire rasszista megjegyzések kíséretében, cinikusan elküldték.  Ezt először letagadta a rendőrség, majd elismerte (hogy ti. elküldték), de közölték, hogy ilyen esetben csak a sértetteknek van joguk feljelentést tenni. Ami viszont nem igaz, mert kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt értesíteniük kellett volna a gyámhatóságot. A nyomozás végül megindult, de az elkövető szabadlábon van, és több jel mutat rá, hogy befolyásolja a tanúkat, ami miatt elvileg előzetesben kéne lennie. A feljelentő panaszt tett a rendőri eljárás miatt a Független Rendészeti Panasztestületnél. A panaszát elutasították.

Tamás megtámadása szeptember 22-én történt. Október 3-án a fiú kiírta a sztorit a Facebook-oldalára, azzal, hogy még mindig nem hallgatták ki a rendőrök, viszont az elkövetők azóta is vidáman buliznak.

Október 6-án a Facebook-bejegyzés szövegét közölte a Ceglédi panoráma nevű helyi portál, de már a rendőrség hivatalos álláspontjával együtt, amiben

lényegében azt állítják, hogy a fiatalkorú áldozat hazudik.

Íme, a teljes közlemény:

“Cegléden, a Kossuth Napok nevű rendezvény biztosításában résztvevő rendőrök 2017. szeptember 22-én 23 óra körüli időben kaptak jelzést állampolgároktól, hogy fiatalok egy csoportja a Szabadság téren hangoskodik. A járőrök megjelentek ennél a csoportnál, amelynek során az egyik fiatal közölte a rendőrökkel, hogy őt korábban pofon vágták, azonban feljelentést nem fog tenni, orvosi ellátásra sem tart igényt. A fiatalon külsérelmi nyomot a rendőrök nem észleltek, elmondása alapján pedig nem állapítottak meg olyan körülményt, amely a helyszínen további rendőri intézkedésre adott volna okot. A szükséges jogi felvilágosítást az érintett részére megadták, az időközben helyszínre érkező mentőszolgálat munkatársait a helyszínen tapasztaltakról tájékoztatták. Az az állítás, hogy a mentőszolgálat munkatársait elküldték a helyszínről a rendőrök, valótlan, minden helyszínen tartózkodó érintett személynek volt lehetősége egészségügyi ellátást kérni. A rendőrök jelenlétében ezzel nem élt senki. Fenti eseményt követően egy ceglédi egészségügyi intézmény 2017. szeptember 25-én élt jelzéssel a rendőrség felé, amely szerint intézményükben egy korábban Cegléden bántalmazott fiatal ellátása vált szükségessé. A jelzés alapján, a történtek teljeskörű tisztázása érdekében a Ceglédi Rendőrkapitányság nyomozást rendelt el súlyos testi sértés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Az eljárás folyamatban van, annak további részleteiről a körülmények részletes tisztázását követően tudunk tájékoztatást adni.”

Felhívtuk R. Tamást, aki megerősítette, hogy az történt, amit a Facebook-oldalán közzétett.

– Ugyan mi okom lenne ilyeneket hazudni? Az volt, hogy egy fickó megállított a bringámmal, valamit beszólt, aztán jött az ütés. A másik meg szabályosan megsorozott. Semmit nem csináltam, egyszerűen ez volt a szórakozásuk. Az egyiket Cegléden sokan ismerik, tipikus kötekedő ember, mindig keresi a balhét, már több ismerősömbe belekötött. Most éppen én akadtam az útjába. A szemüvegem tropára ment.

– Miért nem akart feljelentést tenni? 

– Ez így nem igaz.  Megkérdezték, és amikor

közöltem, hogy feljelentést akarok tenni, azt felelték, hogy ezt nagyon gondoljam meg, mert akkor be kell vinniük a szüleimmel együtt, ebben az állapotban, és egész éjszaka rostokolhatunk az őrszobán. Erre feleltem azt, hogy jó, akkor inkább nem akarok.

Rendőrségi forrásunk, egy hasonló ügyekre rálátó magas beosztású nyomozótiszt szerint ha ez így történt, súlyos hibákat követtek el a rendőrök. A garázdaság nem úgynevezett magánindítványos, hanem hivatalból üldözendő bűncselekmény, tehát függetlenül attól, hogy az összevert sértett akar-e feljelentést tenni, meg kell indítani a vizsgálatot. Ha pedig az elkövető ismert, és a magatartása alapján vélelmezhető, hogy további hasonló bűncselekményekre is kész – márpedig a következmények elmaradása azt üzenheti a számára, hogy szabad a pálya – akkor elrendelhető az előzetes letartóztatás. Egyébként az életveszélyt okozó testi sértés bűncselekménye kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A ceglédi kapitányság panaszirodáján is csak annyit mondtak megkeresésünkre, hogy a helyszínen nem találtak bűncselekményre utaló nyomot, nem volt miért intézkedniük. Mikor rákérdeztünk, hogy

  1. az ott álló szemtanúk és
  2. a megvert, törött szemüvegű, rossz álllapotban levő fiatal elmondása

miért nem volt elég ok a rendőri intézkedésre, azt felelték, forduljunk a Pest Megyei Rendőrkapitánysághoz. Megtettük, és válaszul megkaptuk a korábban megjelent rendőrségi állásfoglalást.

Kérdeztük a 17 éves fiút, hogy miért tette közhírré a vele történteket. Ezt felelte:

– Mert nem akarom, hogy a megfélemlítés győzzön, és mások is így járjanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik