Belföld

Putyin díszpolgársága: szabálytalanul ítélhették oda az elismerést a Debreceni Egyetemen

A kitüntetések adományozását, így a Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin díszpolgári címéről szóló döntést sem tekintjük személyi kérdésnek, mivel az nem érint, nem kapcsolódik a Debreceni Egyetem és egy magánszemély közötti közalkalmazotti vagy egyéb jogviszonyhoz

– válaszolta kérdésünkre a felsősoktatási intézmény.

A 24.hu azután fordult az egyetemhez, hogy a hvg.hu megírta, az orosz elnöknek szóló elismerés odaítéléséről elektronikus formában szavaztak.

Az intézmény szervezeti és működési szabályzatában (15. paragrafus) ugyanis az áll:

Ha olyan sürgős döntésre van szükség, mely nem teszi lehetővé az ülés időben történő összehívását, vagy a sürgősen megtárgyalandó téma nem indokolja az ülés összehívását, személyi kérdéseket kivéve, elektronikus úton is lehetőség van a Szenátus tagjai véleményének beszerzésére.

Hogy egy élő ember kitüntetése mi okból ne minősülne személyi kérdésnek, és miért csak a közalkalmazotti jogviszony számítana annak – vagyis az, ha Putyint főállású oktatónak nevezik ki –, azt nem részletezte az egyetem, amelytől egyébiránt azt kérdeztük: miként kerülhetett sor az ügyben szabálytalan szavazásra, tervezi-e az egyetem vezetése, hogy felülvizsgálja a döntést az elkövetett szabálytalanság miatt, illetve ki a felelős azért, hogy személyi ügyben elektronikus úton szavaztak a szenátus tagjai?

Az ügy megértését ugyanakkor segítheti, ha hozzátesszük: a 24.hu kedden írt arról, Putyin alapítványa hogyan támogatja a Debreceni Egyetemet, illetve hogyan járult hozzá az Orosz Központ létrehozásához.

Bútorokat, könyveket és egy Orosz Központot is kapott a Debreceni Egyetem Putyin alapítványától
Ráadásul az egyetemnek még fizetnie sem kellett ezekért. Közérdekű adatigénylésünkből kiderül, egyre több szállal kötődik a DE Oroszországhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik