Belföld

Bútorokat, könyveket és egy Orosz Központot is kapott a Debreceni Egyetem Putyin alapítványától

Az oroszok nem a Debreceni Egyetem (DE) küszöbén vannak, hanem már bőven az intézmény falain belül

– derül ki az intézmény közérdekű adatigénylésünkre adott válaszából.

A kezdet

A Debreceni Egyetem vezetése Vlagyimir Putyinnak díszpolgári címet szavazott meg. Az orosz elnök még nem tudta átvenni a kitüntetést, ezért jövő év elején visszajön érte. Azóta a hvg.hu kiderítette azt is, hogy  sürgős volt Putyinnak odaadni a címet. A kitüntetés miatt sokan felháborodtak, a Debreceni Egyetem Facebook-oldalán az intézményt elkezdték alacsonyra értékelni. Egy idő után az értékelési lehetőségnek végett vetettek. Az egyetem több tanszéke elhatárolódott az egyetemi szenátus döntésétől, Vajda Mihály pedig lemondott professzor emeritusi címéről.

A Debreceni Egyetemtől azt kérdeztük, hogy a 2010 óta eltelt időszakban kaptak-e bármilyen (pénzügyi vagy más típusú) támogatást az orosz államtól, orosz állami egyetemtől vagy az orosz állam tulajdonában álló cégtől, ha igen, melyiktől, mennyit, mit.

Tájékoztatást kértünk arról is, hogy van-e jelenleg bármilyen formális, akár oktatási, akár fejlesztési együttműködés az orosz állam, orosz állami egyetem vagy az orosz állam tulajdonában álló cég között, ha igen, mit tartalmaznak a vonatkozó megállapodások.

Egy elképzelt közösség, egy orosz világ

Az korábban is tudott volt, hogy a Debreceni Egyetem együttműködik  a Russzkij Mir (jelentése: orosz világ) Alapítvánnyal, a 24.hu most megkapta a vonatkozó megállapodásokat.

A szerződések tartalma különösen érdekes, ha megjegyezzük, hogy 2007 júniusában Vlagyimir Putyin elnök írta alá a Russkij Mir Alapítvány létrehozásáról szóló rendeletet, melynek célja „az orosz nyelv népszerűsítése, valamint az orosz nyelvű oktatási programok támogatása külföldön”.

Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik szerint ennél fontosabb feladatai is vannak az alapítványnak. A DGAP cikkében azt írja, az alapítvány látszólag az orosz nyelv és a kultúra előmozdítását szolgálja, elősegíti a kulturális párbeszédet a külföldi országokkal, és megalapozza az orosz kulturális politika alapját. Ám

az alapítványnak más törekvései is vannak, például hangsúlyozni egy “elképzelt közösséget” – egy “orosz világot”, amely nemzeti és kulturális szempontból meghatározza Oroszországot, és az állampolgárainak külföldön való részvételét.

A lengyel sajtó NATO források alapján pedig arról ír, hogy

a Russkij Mir csupán egy propaganda-ügynökség, amely Európában működik a Kreml parancsára.

Az egyetem és az alapítvány között 2016-ban megkötött egyik szerződés arról szól, hogy a Russzkij Mir térítésmentesen ad át a DE-nek bútorokat és műszaki berendezéseket.

A beszerezendő bútorok és műszaki berendezések összege 51 323 euró, vagyis körülbelül 15 699 792 forint.

Néhány tétel:

  • multimédiás vetítőrendszer – 1 db –  5934 euró
  • notebook – 3 db – 2400 euró
  • akusztikai rendszer -1 db – 834 euró
  • görgős szék – 9 db – 1809 euró
  • főnöki szék – 2 db – 750 euró
  • főnöki asztal – 1 db – 328 euró
  • kanapé – 1 db – 963 euró

A Russzkij Mir alapítvány nem csak bútorokat,

könyveket is ingyen adományozott az egyetemnek.

Az Orosz Központ könyvállományának egyik könyvgyűjteményét töltötték fel, melynek értéke 440 296 rubel, ami mai árfolyamon 1 959 438 forint.

A Debreceni Egyetem Orosz Központja
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Russzkij Mir még egy együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetemmel, mely „az egyetemes kultúra fontos részét képező orosz nyelv, irodalom és művészet terjesztését célozza meg, valamint orosz nyelvtanulási programok támogatását”.

Az együttműködés lényege, hogy

a Debreceni Egyetemen létrehoznak egy Orosz Központot és biztosítják annak működését.

Az Egyetemmel kötött megállapodás szerint a Russzkij Mir

  • ellátja az Orosz Központot a szükséges berendezésekkel, technikai eszközökkel, számítógépes programokkal, valamint más szükséges anyagokkal, vagy azok beszerzéséhez szükséges pénzeszközökkel,
  • elvégzi az egyetem azon helyiségeinek felújítását, ahol a Központ berendezéseit, technikai eszközeit és információs anyagait elhelyezik,
  • biztosítja az orosz nyelvi szépirodalmi műveket, művészeti, történelmi, társadalomtudományi könyveket, oktatási segédanyagokat, tankönyveket, orosz nyelvi videó- és audiogyűjteményeket, beleértve az oroszországi filmművészeti alkotások elektronikus másolatait, valamint az oroszországi múzeumok és kiállítások kiállítási anyagait is,
  • feltétlen segítséget és támogatást nyújt az egyetemnek olyan rendezvények megszervezésében és lebonyolításában, amelyeknek tematikája az orosz nyelv és kultúra népszerűsítésére és támogatására irányul,
  • részlegesen kompenzálja a Debreceni Egyetem azon kiadásait, amelyek a Központ tevékenységét közvetlenül kiszolgáló munkatársak alkalmazásából adódnak.

Cserébe az egyetem kialakítja a Dóczy József utca 5. szám alatti épületének első szintjét az Orosz Központ részére. A DE-nek más kötelezettségei is vannak. Be kell illeszteniük az egyetemi katalógusokba azokat az információs anyagokat, melyeket az alapítvány az egyetemnek adott,

annak kötelező feltüntetésévél, hogy ezeket az információs anyagokat az intézmény számára a Russzkij Mir Alapítvány biztosította.

Az egyetemnek arról is be kell számolnia, hogy milyen gyakran használják az eszközöket.

Atomenergetikai szakértők kiképzése

A közérdekű adatigénylésből az is kiderült, hogy a Ruszatom magánintézménye az RNH is megállapodást kötött a Debreceni Egyetemmel 2017 júniusában.

A szerződésben kifejtik, hogy az orosz és a magyar kormány 2014-ben atomenergiai együttműködési megállapodást kötött, ennek keretében történik a Paks 2 megvalósítása is. Hozzáteszik, hogy 2015-ben a Roszatom és az EMMI az atomenergetikai és a kapcsolódó területek személyi állományának felkészítésről írt alá megállapodást.

A Roszatom és az egyetem ezért közös képzési programokat indított, mely magába foglalja:

  • orosz szakértők előadásait az egyetemen,
  • hallgatócserét oroszországi egyetemekkel,
  • lehetőség kidolgozását arra, hogy a Debreceni Egyetemen létrejöjjön egy fakultás atomenergetikai szakértők kiképzésére Magyarország, az Orosz Föderáció és harmadik országok munkaerőpiaci igényeinek kielégítésére,
  • közreműködést az alkalmazási és kereskedelmi projektek megvalósításában többek között a nukleáris orvostan területén.

Az egyetem a Roszatom és a Russzkij Mir Alapítványon kívül együttműködési szerződést kötött még a Voronyezsi Állami Egyetemmel is, melynek célja, hogy „kibővítsék mindkét egyetem számára előnyös tudományos csere- és együttműködési kapcsolatot.”

Hasonló együttműködési szerződést írt alá a DE a Tyumen Orvosi Akadémiával, a Belgorodi Mezőgazdasági Akadémiával, a szentpétervári ITMO Egyetemmel, a Moszkvai Állami Egyetemmel és az Orosz Állami Szociális Egyetemmel.

A Debreceni Egyetem a Chuvash Állami Egyetemmel is szerződött. Ennek tartalma a pszichológiai alapszakra vonatkozik. Az orosz kar hallgatóinak legalább két szemesztert tanulniuk kell a Debreceni Egyetemen.

Lakiteleki modell

A Kreml kulturális fegyverkezésének része a “szellemi befolyás” megszerzése. A debrecenihez hasonló bebútorozást láttunk korábban Lakitelken is. Az azóta megszüntetett Népszabadság írt arról, hogy Lezsák Sándor népfőiskolájáig is elértek az oroszok, éppen akkoriban, amikor a kormány kiszervezte az intézményhez a Nemzeti Művelődési Intézet feladatait. Az intézményben működött egyébként 2013 és 2015 között a Keleti Nyitás Kollégium is, amelynek zárásán a hallgatók közösen állítottak lófejes kopjafát az iskola kertjében. A képzés Lezsák mellett Keskeny Ernő korábbi moszkvai nagykövet irányításával zajlott. De előadott Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő és Alekszandr Tolkacs, Oroszország korábbi budapesti nagykövete is. Győri Lóránt, a Political Capital elemzője, akkor az mondta a lapnak, ami a lakiteleki népfőiskolán zajlik, az arról szól, hogy Oroszország a soft power, a puha hatalom eszközeivel szerez befolyást Közép-Európában. Szerinte a “lakiteleki modell” az, amikor közvetve kulturális, oktatási területen oroszbarát nevelésre törekednek. Ezzel a befolyással  alakítanák  oroszbaráttá a fiatal értelmiséget, amelynek tagjai jó pozíciókba kerülve hasznosak lehetnek a Kreml ideológiai, kulturális harcában. A Népszabadság korábban arról is beszámolt, hogy a kormány megszüntette a Nemzeti Művelődési Intézetet, a feladatait pedig Lezsák intézményére bízta. Lezsák pedig  az orosz-magyar együttműködésért dolgozó Tolsztoj Társaság tiszteletbeli elnöke: az ő hálózata koordinálja tehát a magyar közművelődést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik