Sport
Mocsai Lajos (Array)

Professzori címre hajt Mocsai Lajos

Sport24
Sport24

2015. 07. 10. 07:23

Nem a saját egyeteme, hanem az Emmi terjesztette föl a címre. Közben kiderült, nem a sport, hanem a bölcsészettudományok doktora lett.

Ahogyan arról írtunk, nagy felháborodást váltott ki, hogy a Debreceni Egyetemen díszdoktori címére terjesztették elő Mocsai Lajost, amit aztán végül meg is kapott. A Népszabadság legújabb információi szerint ugyanakkor ehhez szükség volt egy apró trükkre is, mivel a kézilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitányának, a Testnevelési Egyetem jelenlegi rektorának munkássága a sporttudományok közé sorolható, a DE azonban nem jogosult ilyen díszdoktori címet adni, mivel a városban nincsen sporttudományi doktori iskola. A Debreceni Egyetem azzal kerülte meg a dolgot, hogy a bölcsészeti fakultás alá tartozó neveléstudományból adományozott neki díszdoktori címet.

A Népszabadság emlékeztet rá, hogy jogilag védhető a dolog, mivel Mocsainak van testnevelő tanári diplomája, azonban ő maga sem a neveléstudományt, hanem a sporttudományt jelöli meg kutatási területeként.

A lap úgy tudja Mocsai Lajos – aki jelenleg egyetemi docens – vélhetően professzori címre is hajt, erre azonban nem a saját egyeteme, hanem Balog Zoltán tárcája, az Emmi terjesztette föl.

„A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény 2014-es módosítása teremtette meg a lehetőségét arra, hogy ne csak az egyes felsőoktatási intézmények, hanem a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Művészeti Akadémia, a sporttudományi területen pedig a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) is terjeszthessen fel javaslatokat az egyetemi tanári cím odaítélésére. Ilyen esetekben a javaslat a minisztériumhoz érkezik, ott véleményezik, ezért a tárca küldte meg a javasolt személy anyagát a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság részére” – szólt az Emmi sajtóosztályának válasza a Népszabadság kérdésére.

Állítólag még két ismert szereplője van a listának: Eperjes Károly és Vidnyánszky Attila, őket a Kaposvári Egyetem terjesztette föl.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.