Belföld

Molesztálták, kirabolták és késsel megsebesítették a debreceni lányt – újra bíróság előtt a fiatalok

Szexuális erőszak ügyét tárgyalja másodfokon a Debreceni Törvényszék. A vád szerint két fiatal támadt rá egy lányra az utcán, kirabolták, molesztálták és késsel megsebesítették. Első fokon február végén született ítélet: a párost felmentették, mert nem sikerült bizonyítani, hogy ők követték el a bűncselekményt.

A támadás még 2014 nyarán történt Debrecenben, a Hatvan és a Déri utca között lévő útszakaszon. A vádirat szerint a fiatalok – miközben a Csapó utca környékén időztek – azt tervezték,  ellopnak egy kerékpárt, hogy aztán eladják. A Hatvani utca felé vették az irányt, ahol egyikük vádlott felvetette,

„csináljanak egy komolyabb balhét, amiből jó pénzt lehet húzni.”

A lány éppen a posta előtt sétált egy borítékkal és a telefonjával a kezében. A vád szerint a támadók azt hitték, pénz van nála és úgy döntöttek, megszerzik tőle. A lány felé indultak, és az elsőrendű vádlott menet közben azt kiabálta, hogy „helló cicababám van gazdád?”, társa pedig azt, hogy

„na most partiba vágjuk”.

Ezután mindketten közeledni kezdtek hozzá.

A lány befordult a Hatvan utcát és a Déri teret összekötő átjáróba, ahová követték. A vádiratban az áll, hogy amikor a fiatalok utolérték, egyikük odaszorította egy oszlophoz, és egy obszcén mondatot vetett oda neki. Cinkosa eközben elvette a telefont és a borítékot, nézegetni kezdte a tartalmát, figyelte a járókelőket, illetve, hogy vannak-e esetleg rendőrök a közelben.

A lány próbált szabadulni a szorításból,  de támadója ekkor elővett egy konyhakést, végigvágta a ruháját a mellkasától egészen a hasáig, közben több helyen felsértette a testét. Ezután szexuális tartalmú megjegyzéseket sugdosott a nyöszörgő lány fülébe, próbálta egészen intim területen is megérinteni. Figyelmeztette, hogy baj lesz, ha kiabálni mer. Közben mindketten gúnyosan nevettek.
Végül otthagyták kiszemeltjüket és elfutottak a Hatvan utca felé. A vérző lány ezután a főtér felé rohant és ott segítséget kért.

A támadók menekülés közben a borítékot eldobták, a mobiltelefont pedig 5 ezer forintért eladták a piacon.

A Debreceni Törvényszék emlékeztetett: Dr. Fejes Sándor tanácselnök a februári ítélethirdetéskor azt mondta, hogy a bíróság részletesen megvizsgálta a beszerzett bizonyítékokat, a vádlottak és a nő szavahihetőségét. Megállapította, hogy

  • az elsőrendű vádlott az eljárás alatt végig következetesen tagadta a bűncselekmény elkövetését, együttműködött a hatóságokkal.
  • a másodrendű vádlott vádlott ugyan ellentmondó nyilatkozatokat tett, a nyomozás során kezdetben tagadta a terhére rótt bűncselekményt, majd több hónapos előzetes letartóztatás után módosította vallomását, hogy kiengedjék az előzetesből. Beismerő vallomását a bíróság előtt visszavonta.

A sértett szavahihetősége a bíróság véleménye szerint azon dőlt meg,

hogy a MÁK Hatvan utcai szakaszát figyelő biztonsági kamera felvételeken nem szerepelt a sértett, holott előadása szerint kettő alkalommal is elhaladt ezen az útszakaszon. A sértett közvetlenül a bűncselekmény után a mentőben is felismert két személyt, akikről később kiderült, hogy egy nagyáruházban biztonsági kamera által rögzítetten vásároltak.

A lány a vallomásában egyik elkövető esetében sem említett bőrhibát, tetoválást, pedig a vádlottak rendelkeznek ilyennel, amit a bíróság szerint a nyári időszakra tekintettel a sértettnek a támadás során észlelnie kellett volna.

Annak ellenére, hogy lány a nyomozás alatt fényképről és később személyesen is felismerte a vádlottakat, a bíróságban a fenti sértetti nyilatkozatok olyan kételyt ébresztettek, amelyek miatt végül nem találták bizonyítottnak azt, hogy a sérelmére a bűncselekményeket minden kétséget kizáróan a vádlottak követték el.
A Debreceni Járásbíróság ítélete azért nem emelkedett jogerőre, mert az ügyészség fellebbezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik