Belföld

Titkolják, hányan halnak meg kórházi fertőzések miatt

A társadalom „nem érett meg rá”, hogy kórházankénti bontásban megismerje ezeket az adatokat.

Nem tudni pontosan, hányan halnak meg Magyarországon kórházi fertőzések miatt, a legtöbb eset rejtve marad – derül ki az RTL Híradó szerda esti riportjából.

A riporter megszólaltatta annak a koraszülött kislánynak a szüleit, aki négynaposan, kórházi fertőzés miatt halt meg. Az édesanya szerint a személyzet nem figyelmeztette a többi kismamát, a kórházhigiénikus azt mondta, addig nem érzi szükségét az intézkedésnek, amíg nem történik másik haláleset, vagy nagyobb baj.

Egy másik édesanyát is idéztek, akinek szintén a Honvédkórházban halt meg a kislánya, nem sokkal az előbbi eset után. Ő azt mondta, az utolsó este mondták meg neki, hogy valamilyen fertőzést kapott a csecsemő, és antibiotikummal kezelik, de ez már nem szerepelt a zárójelentésben.

A TASZ már pert is indított amiatt, hogy titkolják a kórházi fertőzések pontos számait. Asbóth Márton, a szervezet projektvezetője azt mondta, ez tudatos, az ÁNTSZ és jogutódjai szerint a társadalom nem elég érett arra, hogy kórházankénti bontásban megismerje ezeket az adatokat.

Eközben a legtöbb kórházban alig van kézfertőtlenítő, pedig az orvosok szerint ezzel sok fertőzés megelőzhető lenne. Az Emberi Erőforrások Minisztériumát is megkérdezték, mit tesznek a fertőzések ellen, azt válaszolták: a magyar jelentési rendszer a legátfogóbb az EU-ban, emellett az újszülötteket és a gyenge immunrendszerűeket hamarabb megbetegítik a fertőzések. A tárca szerint az ilyen esetek 30-50 százalékát a legnagyobb gondosság mellett sem lehet kivédeni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik