Belföld

Műhibapereken spórol a kormány

Központi ügyvédkommandóval segítik a jövőben a kórházakat.

Ügyvédekkel erősítette jogász csapatát az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) azért, hogy kevesebb műhibapert veszítsenek a kórházak. A Népszava úgy tudja: a jogi kommandó segítségét bármikor kérhetik a beperelt intézmények. A rendszer része egy adatbázis, ítéletekkel, szakértői véleményekkel, amelyek az ügyvédeknek is elérhetők lesznek. Az intézményvezetők segítséget kaphatnak ahhoz is, hogy mikor, milyen összegű egyezséget kössenek a perelő beteggel.

Becslések szerint évente mintegy 300-500 műhibaper indul országszerte, a 83 állami kórház ellen mintegy 150-180. Az átlagos kárigény 10-15 millió forint, így a betegeknek csak az állami intézményekben elkövetett hibák miatt jelenleg összesen 8-13 milliárd forintnyi követelésük van.

A kórházfenntartó adatai szerint ezeknek csak 15 százalékát ítélik meg a bíróságok, de még ez is túl sok. A biztosítók csak néhány millió forintig vállalják át a büntetéseket, a műhibákra nincs külön kassza, így a pénzt a gyógyításra fordítható keretből fizetik. A kórházak megtehetnék, hogy a kártérítést áthárítsák a hibázókra, de a gyakorlatban ez ritka. Az ügyvédek szerint a halállal végződő eseteknél 20-30 milliós, a súlyos, maradandó egészségkárosodással járó ügyekben 40-50 milliós kártérítés a jellemző, de súlyos szakmai vétségnél a százmillió feletti összeg sem ritka.

Az állami kórházakban a legtöbb per a szülészek (23,9 százalék), a sebészek (20 százalék), a traumatológusok (17,9 százalék) és a belgyógyászok (8,1 százalék) ellen indul főleg kórházi fertőzések, szülészet-nőgyógyászati, sebészeti beavatkozási hibák, diagnosztikai tévedés, illetve a betegtájékoztatás elmaradása miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik