Belföld

Kórházi vírus miatt halt meg a csecsemő

A baba szívét támadta meg a különlegesen agresszív enterovírus.

A Blikk szerint Szolnokon egészségesen jött világra május közepén a kislány, aki születése után egy nappal belázasodott. Intenzív osztályra került, de napról napra romlott állapota. Átvitték a Semmelweis Egyetem 1. számú Gyermekklinikájára, ahol három hétig küzdöttek életéért. Végül   a szívizomzatát megtámadó enterovírus legyőzte szervezetét.

Ez a vírus nagyon gyakran jelen van, általában ­rossz higiéniás körülmények között tud terjedni, de cseppfertőzéssel is támadhat. Főleg a gyengébb immunitásúakat veszélyezteti, főként hogy a kórházi kórokozók mindig agresszívebbek az átlagosnál

– mondta a lapnak dr. Bense Tamás gyermekorvos.

A szolnoki kórház megbízott orvos-igazgatója szerint ők mindent megtettek, a szabályok szerint jártak el. A higiéniai előírások nagyon szigorúak, rendszeresen fertőtlenítenek, semmilyen hiányosságra nem derült fény.

Dr. Szántó Zoltán a Szolnok Televízióban az esetről azt mondta: erre a vírusra nincs gyógyszer, az intézmény megfelelően látta el a babát, higiéniai szempontból sem történt mulasztás.

 Ami a kórházunkban rendelkezésre áll bakteriális illetve vírusdiagnosztika, azt elvégezték a kollégák a babánál, de ezek negatívak voltak. Később pedig a budapesti gyermekklinikán sikerült ezt az ominózus vírust kimutatni ami a fertőzést okozta. Ez a vírus sajnos a szívizomzatot támadta meg.

Az enterovírus levegő útján terjed, vagyis a csecsemő bárkitől elkaphatta a betegséget. Dr. Szántó Zoltán emlékeztetett rá, a csecsemőhalandóság vezető oka, ha a baba fejlődési rendellenességgel születik, de második helyen a különböző fertőzések szerepelnek, nemcsak hazánkban, hanem világszerte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik