Belföld

Szupercellák dúlnak Dél-Magyarországon

Most nem a Balaton, hanem Somogy és Baranya kapta az első hullámot a viharokból. Éjszaka az egész országon átsöpör majd a front.

Ahogy lassan minden nap, menetrend szerint, úgy kedden is kialakultak kora estére az első szupercellák. A közelgő hidegfront előszeleként a Dél-Dunántúlt vették célba az első zuhék, majd kelet felé vonultak tovább az Időkép közvetítése szerint.

A lap szerint Szlovéniában és Ausztriában alakultak ki a zivatarok, amik Magyarország fölé érve erősödtek cellává. Estére zivatarrendszer is összeállt nyugaton, ami végigvonul az országon. Ki is adta az OMSZ a riasztást szinte az egész Dunántúlra.

Az első szupercellát jégeső és felhőszakadás kísérte Somogyban, de Pécs és Nagykanizsa is kapott egy-egy nagy égszakadást. Délnyugatra másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat felhőszakadásra, jégverésre és viharos szélre.

Károk máris vannak

Fákat döntött házakra és utakra a viharos szél Nagykanizsa térségében kedd este – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Cseresznyés Dániel elmondta: a szél háztetőket bontott meg, és egy nagykanizsai csarnok tetőszerkezetét is megrongálta. A tűzoltók dolgoznak a károk felszámolásán.

Fát döntött a felsővezetékre a szél Nagykanizsa és Nagyrécse között, ezért nem járnak a vonatok a két település között – közölte a MÁV a honlapján. A fa eltávolításáig pótlóbuszok viszik az utasokat Nagykanizsa és Zalakomár között. Azt is közölték, hogy a Budapest-Székesfehérvár-Gyékényes vonalon néhány kedd esti, Nagykanizsáig közlekedő járat menetideje 20-60 perccel nőhet.

Emlékezetes viharrá vált a hétfői is: ekkor a Balaton keleti fertályából indult ki egy cella, 160 km/órás körüli szelet mértek itt, nagy károkat okozott a vihar, ami némileg legyengülve Budapestet is megcsapta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik