Belföld

Teljes az ellenzéki összefogás Áder ellen

Valamennyi ellenzéki frakció támogatja az államfő eltávolítását.

Megfosztási eljárást kezdeményez az államfő ellen a Jobbik, miután Áder János aláírta a plakáttörvényt. Korábban valamennyi ellenzéki párt kifogásolta, hogy a törvény több ponton is alkotmánysértő, a Fidesz-KDNP az eredeti javaslatot módosítva, házszabály-ellenesen, az államfői kifogásokon messze túlterjeszkedően írta azt át, a kétharmados (párfinanszírozást érintő) rendelkezéseket egyszerű feles többséggel fogadta el.

A Jobbik szerint Áder János a plakáttörvény aláírásával méltatlanná vált az államfői hivatalhoz.Az államfő megfosztási eljárásához korábban elvi támogatását adta az MSZP, most pedig a HírTv-ben Hadházy Ákos társelnök közölte, hogy az LMP is támogatja a kezdeményezést.

Áder János egészen elképesztő módon aláírt egy olyan törvényt, amelyikhez kétharmad kellett volna. De a Fidesz azt mondta, hogy feles törvény lesz. Jól tudja, hogy ez milyen fontos a Fidesznek, a miniszterelnököt nagyon zavarták a plakátok. Azt mondják, nem érdekes, ha alkotmányellenes, majd az Alkotmánybíróság valamikor hoz valamit, csak most legalább a választásokig ne lehessen az ellenzéknek plakátolni, vagy minél kevesebbet.

Korábban a Jobbik elnöke közölte, az akció szimbolikus, mert ahhoz, hogy az államfő elveszítse tisztségét kétharmados többség kellene, ami gyakorlatilag esélytelen, de már az eljárás elindítása önmagában is példátlan, ahhoz pedig elég a képviselők egyötödének támogatása.  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik