Közélet

Megcibálja Áder bajszát a Jobbik

Ilyet még Schmitt Pállal sem tettek.

Megfosztási eljárást kezdeményez az államfő ellen a Jobbik, ha Áder János aláírja a plakáttörvényt.

Vona Gábor a Hír TV-ben azt mondta, a köztársasági elnök elveszíti tisztségét, ha a parlamenti képviselők kétharmada támogatja a kezdeményezést. Ez gyakorlatilag esélytelen, de az eljárás elindítása önmagában is példátlan lenne Magyarországon, ahhoz pedig elég a képviselők egyötödének támogatása is – tette hozzá.

A Jobbik elnöke szerint több sebből vérzik a törvény, és az az eljárás, ahogy a kormánytöbbség megszavazta, ha pedig azt a jogász végzettségű Áder János aláírja, akkor asszisztál egy alkotmánysértéshez, így indokolt a megfosztási eljárás kezdeményezése.

Ilyen még nem volt a rendszerváltás óta, hogy egy köztársasági elnök sorsáról az Országgyűlés döntsön, de ezt meg fogom tenni, mert egy nyílt alkotmánysértést követett el az Országgyűlés, illetve a fideszes többsége azzal, hogy egy kétharmados törvényt feles törvényként fogadtattak el. Ráadásul az a törvény, amit Áder János visszaküldött, már nem is az, átalakult egy hét alatt.

A köztársasági elnök is tudja ezt, hiszen hivatala honlapján is olvasható az Alaptörvény, amelynek 13. cikke alapján ugyan büntetőeljárást csak megbízatása megszűnése után lehet ellene indítani, de

(2) az Alaptörvényt vagy tisztsége gyakorlásával összefüggésben valamely törvényt szándékosan megsértő, illetve a szándékos bűncselekményt elkövető köztársasági elnökkel szemben az országgyűlési képviselők egyötöde indítványozhatja a tisztségtől való megfosztást.

(3) A megfosztási eljárás megindításához az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges. A szavazás titkos.

(4) Az Országgyűlés határozatának meghozatalától kezdődően a megfosztási eljárás befejezéséig a köztársasági elnök nem gyakorolhatja hatásköreit.

(5) A megfosztási eljárás lefolytatása az Alkotmánybíróság hatáskörébe tartozik.

(6) Ha az Alkotmánybíróság az eljárás eredményeként a köztársasági elnök közjogi felelősségét megállapítja, a köztársasági elnököt tisztségétől megfoszthatja.

Korábban egyébként nemcsak a Jobbik, hanem valamennyi ellenzék párt kifogásolta, hogy több ponton is alkotmányellenes a törvény, amit a Fidesz-KDNP az eredeti javaslatot módosítva, házszabály-ellenesen, az államfői kifogásokon messze túlterjeszkedően írt át, a kétharmados (párfinanszírozást érintő) rendelkezéseket egyszerű feles többséggel fogadott el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik