Belföld

Ötvenhárom záhonyi határrendészt állítanak bíróság elé

Vádat emelt korrupciós bűncselekmények miatt a Központi Nyomozó Főügyészség ötvenhárom  záhonyi határrendész ellen.  Az egyenruhásokat az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt állítják bíróság elé.

A vádirati szerint az útlevélkezelők rendszeresen kértek és fogadtak el a Magyarország területéről kilépő külföldiektől – jogtalan előnyként – eurót.

A pénzt az útlevelekbe rejtve kapták meg és alsónadrágjukban, melltartójukban rejtették el azt. Volt, aki 20, míg más akár 400 eurót is otthagyott náluk. Fejenként összesen 70 és 2660 euró közötti összegeket szereztek meg.

A határrendészek a vád szerint esetenként kötelességüket is megszegték, és  – a vonatkozó szabályoktól eltérően – nem intézkedtek túlsúlyos rakomány, úti okmány érvényességének lejárta vagy túltartózkodás esetén.Az átkelőhely-ügyeletesi szolgálatot ellátó főhatárrendészek közül többen tisztában voltak azzal, hogy az útlevélkezelők működésükkel kapcsolatban utasoktól kértek, illetve fogadtak el pénzt, amiből ők is részesedést kaptak.

A vádirat 48 vádpontja 453 rendbeli cselekményt tartalmaz, ebből 342-t tettesként, 34-et társtettesként, míg 77-et bűnsegédként követtek el a vádlottak, a legtöbb bűncselekményt elkövetett vádlott 30 cselekményben érintett. A vádlottak beosztotti állománykategóriába tartoznak, vezető beosztású vagy tiszti rendfokozatú rendőr nincs köztük.

Az ügyészség emlékeztet: a minősített vesztegetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A vádlottak közül kezdetben huszonhatan előzetes letartóztatásba kerültek, ám jelenleg mindannyian szabadlábon védekezhetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik