Belföld

Hadházy Amerika legnagyobb gazfickójához hasonlította Orbánt

A korrupciós ügyeket sorra nyilvánosságra hozó Hadházy Ákos a Hír TV-ben azt mondta: neki nem kell titkos információkat kapnia, ő a legtöbbször csak addig jut el, hogy milliárdok tűnnek el, nyomtalanul. Azt nem tudni, hol landol a pénz.

Valahol nagy kár érte a költségvetést vagy az önkormányzatot, vagy megcsapolták az uniós pénzeket, a haszon pedig valahol nyilván megjelent, de a legtöbb esetben nem lehet megmondani, hogy hol, de sejteni lehet.

Azt ugyanakkor megismételte, konkrét bizonyíték van Orbán Viktor korruptságára, az ügyészség azonban szőnyeg alá söpri az ügyet. (Polt Péter éppen a minap javasolta, hogy tegyen feljelentést – A szerk.) Példaként ismét Nárcisz kutyát, a hatvanpusztai birtokot hozta fel, ami a legsúlyosabb bizonyítéka Mészáros Lőrinc és a kormányfő pénzügyi kapcsolatának. Mint mondta, a 15 millió forint bérleti díj elenyésző a felcsúti polgármester vagyonához képest, Orbán Viktornak azonban papíron ennyi az évi fizetése.

Nárcisz kutya olyan, mint Al Capone adóbevallása

Az ellenzéki politikus emlékeztetett rá, hogy Amerika rettegett maffiafőnökét sem a legsúlyosabb bűnei, hanem az azokhoz képest apróságnak számító adócsalása buktatta le.

Ha Al Capone adócsalás miatt le tudott bukni, akkor azt gondolom, hogy ez is elegendő.

Szerinte a nyoma veszett milliárdok nagy része külföldön köthetett ki. Elismerte, ez egyelőre csak feltételezés, a pénz kimenekítésének is bonyolult a technikája, de – tette hozzá – vannak erre szakemberek és olyan technikák, amelyeknek nincs is különösebb nyoma.

Hadházy Ákos azt szomorúnak nevezte, hogy az általa nyilvánosságra hozott korrupciós ügyek nagyrészt elhalnak. Mengyi Roland is csak véletlenül bukott le, a közvilágítás esetleges anomáliái miatt is csak az OLAF nyomoz. Az eddigi mintegy 35 feljelentéséből 11-ben ugyanakkor lassan, de halad a nyomozás, és lesznek olyanok, képviselői szinten is, akik nem ússzák meg. Az ellenzéki politikus 100 százalékig biztos abban is, hogy végül Farkas Flórián csuklóján is kattanni fog a bilincs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik