Belföld

3,1 milliárdos uniós támogatás után is ihatatlan a víz

A Miniszterelnökség a Délmagyar érdeklődésére megerősítette, hogy fennáll a lehetősége annak, hogy Makónak és a környező 16 településnek vissza kell fizetnie az uniós támogatást, amit az ivóvízminőség-javító programhoz kaptak. A 17 település összesen 3,7 milliárdot költött, ebből 600 millió volt az önrész, a maradék 3,1 milliárd uniós támogatás.

A beruházás kezdetén az volt a terv, hogy 48 ezer háztartás jut majd az európai elvárásoknak megfelelő vízhez. A tisztiorvosi szolgálat is jelezte, hogy az új rendszerben olyan baktérium van, ami korábban nem volt a vízben. A hiba orvosolása azonban egyelőre nem sikerült, ezért kérheti vissza a támogatást az EU.

Az uniós forrásokat koordináló szervek műszaki szakértőt kértek fel, hogy megtudják, miért nem ad még mindig jó vizet a felújított rendszer. A vizsgálat szerint vállalkozói mulasztások – higiéniai szabályok megsértése, tisztítatlan, szennyezett anyagok felhasználása, nem megfelelő kivitelezés – vezettek ehhez. A fertőzés elterjedéséhez hozzájárult a nem megfelelő tervezés is, ezek akadályozzák együttesen a fertőtlenítést.

A 17 településből négy helyen (Nagyéren, Ambrózfalván, Pitvaroson és Csanádalbertin) üzemel az új ivóvízhálózat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik