Gazdaság
Kastélyosdombó, 2014. október 7.
Novák Tibor vizet húz a kútjukból házuk udvarán, a Somogy megyei Kastélyosdombón 2014. október 7-én. A Novák család az Ökumenikus Segélyszervezet szociális fejlesztõ központját elhagyó és önálló gazdálkodásba kezdett két család egyike. A családok a segélyszervezet esélyteremtõ modellprogramjában tanultak alapján állattenyésztésbõl, növénytermesztésbõl tartják majd fenn magukat.
MTI Fotó: Sóki Tamás

Háromezer forintra sarcolja a kormány a kúthasználókat

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2017. 03. 27. 15:39

Megírtuk, hogy hamarosan több vízgazdálkodási rendelet is módosulhat, többek között az is, amely az évi 500 köbméternél nem több vízkivételű, kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával üzemelő kutakról szól, ezekre a helyi jegyző ad engedélyt.

A most érvényben lévő szabályozás értelmében csak az ilyen kút ásásához, illetve fúrásához kell engedélyt kérni és ennek az űrlapját tartalmazza a hatályos rendelet. A készülő módosítás szerint az új űrlapot már nemcsak az ilyen kút létesítéséhez, hanem az üzemeltetéséhez és fennmaradási engedélyéhez is ki kell tölteni.

A rovatok között szerepel annak a megadása is, hogy a tulajdonos naponta és melyik idényben hány köbméter vizet vesz ki a kútból, van-e a kútnak aknája, illetve milyen szivattyúval és milyen átmérőjű csövön továbbítja a vizet a házba, vagy pedig a locsolóhoz.

Meg kell majd határozni a kút maximális vízhozamát és fotódokumentációt is mellékelni, majd az egészet alá kell írni a tulajdonosnak.

Felesleges szigor

A parlament hétfői ülésén a szocialista Gőgős Zoltán szólalt fel a témában, azonnali kérdésében arról beszélt, hogy felesleges ez a szigorúság, elég lenne, ha mindenki, aki ilyet használ, az bejelentené a kút létét, mondta. A hatóságok pedig eldönthetnék, hogy ezek közül melyeket kell ellenőrizni.

A válaszadó Pogácsás Tibor belügyi államtitkár azt felelte, hogy az ellenzék felelősségre vonhatja a kormányt, ha úgy érzi, hogy nem tesznek meg mindent az ivóvízkészletek megőrzéséért. Most pedig azt próbálják negatív színben feltüntetni, hogy

a már meglévő vízkivételi helyeket egy háromezer forintos eljárási díj ellenében utólag be lehet jelenteni és legalizálni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.