Belföld

Kövér László nem vette észre Medgyessy Pétert

Áder a Parlamentben egykor, jeles közélők előtt letette esküjét. De előbb még kilenctől ment az anyáknapjázás.

Erős parlamenti kezdésként ma reggel halvány párhuzam rajzoltatott Orbán Viktor és Adolf Hitler között.

A kéz, mely a verbális cerkát fogta, a szoci frakcióvezetőé. Tóth Bertalan 1945. május nyolcadika, a második világháború utolsó napja kapcsán arra emlékezett, hogy „egy alacsony, köpcös, jóbeszédű ember” egykoron háborúba sodorta a világot. Aztán egy nem túl bonyolult képzettársítással már ott tartott, hogy az Európai Unió ideája öt évvel és egy nappal később, 1950 május kilencedikén, a Schuman-nyilatkozattal született, csakhogy azt is fenyegeti most valaki, történetesen a mi miniszterelnökünk.

Pedig:

Aki lemarad, kimarad, Brüsszelt nem megállítani, hanem utolérni kell.

Tóth az MSZP kampányszlogenjéről („Tegyünk igazságot!”) dobbantva szólt arról, hogy az nem igazságos, hogy Mészáros Lőrinc vagyona egyetlen év alatt százmilliárd forinttal dagadt, miközben hárommillió magyar létminimum alatt él.

A válaszadó Dömötör Csaba szerint egyrészt Európa reformra szorul, s ebben Magyarország a nemzeti konzultációval segít, másrészt:

az MSZP vezetői nagy tételben dőzsölnek… na, ez az igazságtalanság.

Fotó: 24.hu

Édesanya-politika

Volt napirend előtti ünneplés is, a jászsági a fideszes Pócs János a Jászságot ünnepelte tetőtől talpig jászruhában, Soltész Miklós emberi államtitkár pedig anyáknapjázott.

Kezdte azzal, hogy szerinte a balos kormányok nőellenesek, „az ő nőpolitikájuk, édesanya-politikájuk a rombolás”, bezzeg a Fidesz támogatja a nőket a GYED-extrával, a bölcsődei fejlesztéssel, a munkahely-teremtéssel. A heveskedésekre amúgy alkatilag kevéssé predesztinált Soltész e békés téma kapcsán olyanokat mondott, hogy:

az abortuszpártiak is abortusztúlélők.

Meg az úgymond családellenes nem heterókat emlegetve ilyet is:

LMBTQ – ki tudja, ilyen szavak mögött mi a jelentés?!

Eklektikus szónoklata végén oda lyukadt ki, milyen szép volt a tegnapi győri BL-siker után látni, hogy:

a játékos édesanyák kisgyermekeikkel együtt ünnepelték a szép sikert.

A jobbikos Mirkóczki Ádám az „egyetlen migráns se jöhet be az országba” lemezt tette fel. Azt rótta fel a Fidesznek, hogy a jobbos kormány márciusig 17 ezer letelepedési kötvényt értékesített:

ez az önök szabadságharca: ha valakinek pénze van, jöhet… ha Merkelnek esze volna, megvásárolná a kötvényeket.

A Jobbik alaptörvény-módosítást akar, amibe migránsügyben beleírná, hogy „se szegény, se gazdag, se fiatal, se idős”.

Magyar ember nem pucér

Dömötör erre azzal jött, hogy úgy tudja, „a Jobbik beengedne pár ezer” migránst, aztán valahogy oda jutott, hogy milyen furcsa, hogy Ózdon a jobbikos polgármester szilveszter előtt félmeztelenül fotózkodott.

Fotó: Berecz Valter

A dömötöri konklúzió:

Sok mindent el lehet mondani a Jobbikról, de hogy nemzeti párt lenne a legkevésbé.

Jelelve

A nap leggügyögése Rétvári Bencét dicséri; az államtitkár szája kerítésén (copy right Áder János) szökkent ki, hogy szerinte Botka László „milliós luxusterepjáróval járdogál”.

A nap túlzása a szúnyoggyérítésért kardoskodó szocialista Harangozó Gáboré:

Tavaly gyakorlatilag megevett mindenkit a nagy szúnyoginvázió.

A nap legnagybanipiackompatibilisebb kérdése a balos Bangóné Borbély Ildikóé:

Ez most komoly, hogy a szülőket kérik, hogy jelentsenek az iskolai büfékben kapható dolgokról?

Fotó: Berecz Valter

A nap legtalányosabb kérdése a szoci Heringes Anitáé:

Ugye nem lehet igaz ez a szóbeszéd?

Melynek megoldása az, hogy a képviselő asszony választókerületében az a pletyka járja a nép között, hogy két olyan intézmény frissen felújított épületét is eladja az állam, melyben jelenleg időseket, betegeket gondoznak – az egyiket állítólag „a leggazdagabb magyar bankár” nézte ki magának, a másikat Mészáros Lőrinc. (Az államtitkári válasz, ha helyesen hüvelyezzük: egyik ház sem eladó.)

A nap legelgondolkodtatóbb témája, kérdése pedig alább.

Hitték volna, az is balos-jobbos viszonylatban értelmezendő, szerezhessenek-e jogsit a hallássérültek? Pedig ez a helyzet: úttörőként Magyarország adott először vezetői engedélyt az ilyen fogyatékkal élőknek, ám 2009-ben a szoci kormány kishíján megszüntette e lehetőséget, aztán mégsem. Erről a t. Ház egyetlen hallássérült tagja, Tapolczai Gergely jelbeszélt a kérdések között, azt vetve föl, hogy manapság újfent bonyolult jogosítványhoz jutni.

Nyakon

A nap legbrutálabb beszólása a jobbikos Szilágyi Györgyhöz kötődik:

Gyere ki, úgy nyakon b…lak, hogy leszáll a fejed!

Ezzel Dömötör Csaba államtitkárt fenyegette meg. Mire a KDNP a házbizottság rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte.

Orbán és a bakelit

Az azonnali kérdések zöme a miniszterelnöknek szólt, ütötték Mészáros Lőrinccel és Kocsis Istvánnal, paksoltak neki, nevezték kiöregedett rocksztárnak, aki csak a régi lemezei között érzi jól magát, titulálták korruptnak és menthetetlennek. Minderről bővebben itt olvashatnak.

Fotó: Berecz Valter

Egy órakor Áder János letette második államelnöki ciklusának esküjét.

Az attrakció legviccesebb jelenete volt, hogy a notabilitásokat köszöntő Kövér László a felsorolásból kihagyta Medgyessy Pétert, majd a Himnusz eléneklése után azzal mentette ki magát, hogy “elnézést, Medgyessy Péter nem vettem észre”.

Áder beszédének legjobb mondata:Hovatovább oda jutunk, hogy már csak vicsorogni tudunk egymásra. Nem kellene.

A köztársasági elnök szerint, “ha így megy tovább, ha minden, akár csak hallgatólagos megállapodást megkérdőjelezünk, mindent lerombolunk abból, amit 1990 óta közösen felépítettünk”.

Aki igényli, Áder beszédéről itt olvashat bővebben.

A fellépéssel az ülés véget ért, a teremben, harmóniában az elnöki akarattal, béke, nyugalom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik