Belföld

Áder: Hovatovább oda jutunk, hogy már csak vicsorogni tudunk egymásra. Nem kellene

Az elnök maradna Európában, gondoskodna a határon túli magyarokról, és kedveli, igényli a nyugit. Második ciklus, második szűzbeszéd.

Ha így megy tovább, ha minden, akár csak hallgatólagos megállapodást megkérdőjelezünk, mindent lerombolunk abból, amit 1990 óta közösen felépítettünk.

Erről beszélt a Parlamentben, második elnöki ciklusának szűzbeszédében Áder János, aki szerint számára egy komplett ciklus után is maradt még feladat bőven.

Fotó: Berecz Valter

Európa, maradnánk

Áder szerint „a közbeszéd szörnyű, és ma már nem az számít, hogy ki kezdte a pofozkodást, hanem az, hogy az emberek nem akarnak egy tűzhányó tetején élni”. Hogy jobbítson, történelmi példákból kíván erőt meríteni egy nagy, közös célokhoz, leginkább az 1867-es kiegyezésből és Deák Ferencből.

Az államelnök három pillért emelt a tervhez:

1.       mindannyian Európa polgárai vagyunk, és azok is maradunk;

2.       mindannyian a magyar nemzethez tartozunk;

3.       mindannyian tisztességes, nyugodt életre vágyunk.

Fotó: Berecz Valter

Áder Deák Ferencet citált, aki annak idején a „birodalom fenntartását”, valamint „Magyarország jogainak, alkotmányosságának fenntartását” szorgalmazta, „melyből többet elvenni, mint a birodalom fenntartása kíván, sem jogos, sem célszerű”.

Áder egyetlen szót cserélne Deák ideájában: a birodalmat az Európai Unióra.

Fotó: Berecz Valter

Bocs

Áder a kampányfinisre utalva egymás megértését kéri a politika szereplőitől, s reménye szerint jó példával mutatva megkövetett mindenkit, akit elnöki ciklusa alatt megsértett (nem mintha egy magyar államelnöki ciklus alatt olyan nagyon megsérthető volna bárki is).

Kért néhányat a közélőktől.

Először is azt:

„adjuk vissza nemzeti ünnepeink méltóságát”, ne zavarjuk meg egymás rendezvényeit, sajátjainkon magvas gondolatokat osszunk meg a néppel.

Fotó: Berecz Valter

Másodszor:

legyünk szolidárisak. Értsd, a határon túli magyarok érdekeit minden kurzus, minden párt tartsa szem előtt.

Harmadszor:

a család szent, a gyermek sérthetetlen, a közéleti szerepet nem vállaló családtagok nem részei politikai diskurzusnak, „nekünk, politikusoknak semmi közünk hozzá, ki, mit, mikor, hol csinál”, egyebek mellett a nemi identitás sem tartozik ránk, nem kell a bulvármédia útjára tévedni.

Fotó: Berecz Valter

Amiből nagyjából az követezik, hogy attól tart, a következő szűk évben nemcsak a Fidesz-médiából érkező, az ellenfél képviselőket szarozó tolvajozás, buzizás dívik majd, hanem a gyerekeknek is jut majd hideg és melegezés – ez nem jó hír.

Amúgy a szónoklat kreatív hátterét a párbeszédes Szabó Tímea adta azzal, hogy harisnyás lábbal képviselői székére állt, s Áder-arcú marionettfigurával kísérte az elnök patetikus gondolatait.

Fotó: Berecz Valter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik