Belföld

Gödi speciális otthon: „A gondozók nem bántják a gyerekeket, inkább erőn felül teljesítenek”

Megírtuk, rendkívüli vizsgálatot indított a kormány a gödi Topház Speciális Otthonban, mert egy nemzetközi civil szervezet jelentése szerint a fogyatékossággal élőket ellátó intézményben rendkívül rossz körülmények uralkodnak.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozott néhány érintett szülő, és dolgozó, akik elmondták, rendszerszintű problémáról van szó.

Komoly forrás-és súlyos dolgozóhiányban szenvednek, rossz az infrastruktúra. Még a segítőket is sokkolja olykor a látvány, akik sokszor inkább máshol dolgoznak tovább. Kevés a szakember és a rácsos ágyra éppen azért volt szükség, mert ilyen létszám mellett nem tudnak mindenhol ott lenni.

Olyan fiatalok is vannak a bentlakásos intézményben, akiknek pszichiátriai ellátásra lenne szükségük, őket máshol kellene kezelni, de erre nincs mód.

Az otthonban 9 éve lakó, most 21 éves Ádám édesanyja a lapnak azt mondta, felháborítja, ahogy az intézmény dolgozóit támadják.

Heti háromszor megy fiához, sose tapasztalta, hogy a gondozók bántották volna a gyerekeket, inkább erőn felül dolgoznak értük.

Vannak, akik már 20-25 éve. Sérült fiatalokról van szó, akik állapotuk miatt gyakran egymást is bántják, és magukban is kárt tesznek, kétlem, hogy a sérüléseiket a gondozók okozták volna, vagy éheztetnék őket

– mondta Szép Veronika.

Azt egyébként többen is nyilatkozták a lapnak, hogy a dolgozók “a lelküket is kiteszik a gyerekekért.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik