Belföld

A magyarok többsége szeretne népszavazást a paksi bővítésről

Április elején tárgyalt a Nemzeti Választási Bizottság a Paks 2 beruházásról öt népszavazási kérdésről, mind az öt kérdést elutasították .Az ötből egy kérdést Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője nyújtott be, kettőt Szél Bernadett, az LMP társelnök-frakcióvezetője, kettőt pedig Ungár Péter, az LMP országos elnökségi tagja, valamennyien magánszemélyként.

Az Index által közölt eddig titkos közvélemény-kutatás szerint az emberek bő kétharmada szeretne népszavazást a paksi bővítésről. Eszerint a magyarok fele egyetért azzal, hogy az oroszokkal kötött szerződés az ország függetlenségét veszélyezteti.

A kutatás eredménye szerint 55 százalék szerint kellene népszavazás Paks 2-ről, ráadásul a Fidesz szavazóinak 49 százaléka is szeretne népszavazást az ügyről.  Ha úgy tették fel a kérdést, hogy meg kell-e teremteni a jogi lehetőséget a népszavazás kiírására, ezzel már a válaszadók 67 százaléka egyetértett, a fideszeseknek pedig 55 százaléka.

A megkérdezettek fele egyetért azzal, hogy az oroszokkal kötött szerződés veszélyezteti Magyarország függetlenségét, a Fidesz szavazóinak csak 31 százaléka vélekedik így.

A kutatás szerint a budapestiek 64 százaléka a Városligetről is szeretne népszavazást, a válaszadók 76 százaléka szerint nem kellene több épület a Városliget területére. Ezzel a fideszesek 67 százaléka is egyetért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik