Belföld

A CEU rektora szerint ők nem Soros-egyetem

A kormány egy látszólagos menekülési útvonalat vázolt fel a CEU-nak. Palkovics László oktatási államtitkár Brüsszelben magyarázta el az uniós politikusoknak, hogy a magyar kormány semmilyen egyetemet nem zár be, a Soros-egyetemet sem. Majd arról beszélt, életben maradhat az egyetem, ehhez csak annyit kell tennie, hogy nem tartja be a törvényt.

Az államtitkár szerint ha a CEU (tehát az amerikai intézmény) nem teljesíti az új előírásokat – vagyis nem kezd a származási országban is oktatási tevékenységbe, és nem születik amerikai-magyar megállapodás a működéséről – felhatalmazást adhatna a Közép-európai Egyetemnek, hogy a megbízásából egy licencszerződéssel végezze a képzéseit, így a hallgatók diplomáját ugyanúgy, mint előtte, a CEU bocsátaná ki.

Az egyetem vezetése élő sajtótájékoztatón reagált a felvázolt tervre, Michael Ignatieff rektor szerint érthetetlen az, amiről Palkovics beszél.

Ignatieff az elmúlt két hét eseményeit annyira sűrűnek látja, mintha egy fél élet eltelt volna.

Kőből kellene ahhoz lennünk, hogy ne legyünk mélyen meghatódva a fővárosiak támogatását látva.

Szerinte az a legfontosabb, hogy a külföld mellett a magyarok is melléjük álltak. Üzent a kormánynak:

Szólítsanak a nevünkön, nem Soros-egyetem, hanem CEU vagyunk.

A jövőről azt mondta, nem hősi halált terveznek halni, őket a győzelem érdekli, még erősebb budapesti jelenlétet terveznek.

Enyedi Zsolt rektorhelyettes még konkrétabban fogalmazott, amikor azt mondta, az államtitkár elképzelése törvénytelen lenne. Állítja, ez csak akkor lenne megvalósítható, ha újra módosítanák a törvényt.

A padsorokból hangos nevetés tört fel, amikor Enyedi félig viccesen, félig kényszeredett mosollyal azt mondta, annak örül, hogy legalább már dolgozik a kormány a helyzet kezelésén.

(CEU / YouTube)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik