Belföld

Nyolc népszavazási kérdést adott be a Momentum, itt a hat, amiről eddig nem tudtunk

A Momentum mozgalom nemrég bejelentette, hogy beadott két újabb népszavazási kezdeményezést. Az egyik a CEU megmentésére szolgálna, a másik pedig két ciklusban maximalizálná a miniszterelnöki mandátumot. Most nyilvános lett a választási bizottság honlapján a maradék hat kérdés is, amiket benyújtottak.

A miniszterelnöki mandátumra vonatkozó kérdés:

Egyetért-e Ön azzal, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?

kiegészült egy másikkal:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény úgy módosuljon, hogy ne lehessen miniszterelnöknek javasolható és megválasztható az a személy, akit korábban az Országgyűlés legalább két alkalommal miniszterelnöknek megválasztott?

Valamint a CEU-val kapcsolatos eredeti kérdés:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 9., 76., 77., 115., 117. §-ait a 2017. április 4-én hatályban volt szövegük szerinti tartalomra módosítsa?

mellé jött még négy másik:

Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország területén külföldi felsőoktatási intézmény attól függetlenül folytathasson oklevelet adó képzési tevékenységet, hogy magyarországi működésének elvi támogatásáról szóló nemzetközi szerződés kötelező hatályát a szerződő felek elismerték?

és

Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország területén külföldi felsőoktatási intézmény attól függetlenül folytathasson oklevelet adó képzési tevékenységet, hogy a székhelye szerinti országban folytat-e ténylegesen felsőoktatási képzést?

valamint

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Central European University a 2017. április 4-én hatályos szabályozás szerinti feltételekkel működhessen Magyarország területén?

és még

Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország területén bejelentés alapján működhessenek az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) valamely tagállamában államilag elismert, nyilvántartásba vett felsőoktatási intézmények?

végül pedig

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Central European University a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 2017. április 4-én hatályos szabályozása szerinti feltételekkel működhessen Magyarország területén?

A benyújtó Kádár Barnabás a Momentum elnökségi tagja és az előző népszavazás kampánymenedzsere volt. Kádár azt mondta a 24-nek, hogy

Bár a gyáva Áder aláírta a törvényt, a népszavazás még megmentheti a CEU-t. A kérdés jogilag teljesen rendben van, így csak akkor kaszálhatják el, ha Orbán leszól az NVB-nek.

Egyébként pont azért nyújtotta be ő a kérdéseket, mert korábban a CEU-ra járt.

A választási iroda új szabályai szerint egy témában több népszavazási kezdeményezés is elindítható, és – ha a választási bizottság mindet átengedi – azé az elsőbbség, aki előbb összegyűjti a szükséges aláírásokat.

A Momentum mellett adott be hasonló kérdéseket a DK és a Demokrata Párt nevű szervezet  is.

A Momentum kérdéseiről korábban itt írtunk. 

(Korábban azt írtuk, hat kérdés volt. Igazából összesen nyolc kérdést adtak be)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik