Belföld

Lex Heineken: ha harcba indul, jó esélyei vannak a kormánynak az EU-ban

Az Igazi Csiki Sörnek és a tulajdonosainak a magyar kormánnyal semmilyen kapcsolata nincsen, jelentette ki Lénárd Csaba, a Lixid Project Kft. tulajdonosa. A csíkszentsimoni vállalkozó arról is beszélt az I/I Azurák Csabával című műsor felvételén, hogy nincsenek magyarországi politikai kapcsolatai.

Ez egy politika mentes vállalkozás, fogalmazott az erdélyi sörkészítő üzem tulajdonosa.

Majd arról beszélt, hogy 140 embernek adnak munkát és vitájuk a Heinekennel nem másról szól, mint arról, hogy a patrióta kisüzemet egyszerűen el akarja tiporni a holland multi. Az interjú készítése után derült ki, hogy Lázár János csütörtökön este Csíkszeredára utazik, ahol állítólag találkozik a sörgyár vezetőivel.

A TV2 műsorában megkérdeztek egy védjegyjogászt is. Szaniszlai Péter szerint a kormány a lex Heinekent sikerrel védheti meg az Európai Unióban. Igaz diplomatikusan 50-50 százalék esélyt adott erre, viszont jogi tanácsot is adott az ügyben. Szerinte Magyarországnak nagyobb volna az esélye, ha egy másik, vitatható szimbólumot próbálna bejegyeztetni védjegyként. Ha ezt megtagadnák, akkor erre lehetne hivatkozni a vörös csillag-vitában is. Példaként említette, hogy a szovjet címert sem lehetett korábban védjegyként bejegyeztetni az Európai Unióban.

A Heineken mellett viszont az szól, hogy 1889 óta használja vörös csillagot és mint egy középkori szimbólumként tekint rá.

A műsor 22.55-kor kezdődik a TV2-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik