Belföld

Átláthatatlanul szórhatják a közpénzt kommunikációra

A kormány eltörölte azt a rendelkezést, amely szankcionálta volna az átláthatósági kötelezettségek nem teljesítését.

A jövőben semmilyen következménye nem lesz annak, ha az illetékesek átláthatatlanul szórják a közpénzt kommunikációs célokra – írja a Népszava. A kormány ugyanis kitörölte azt a bekezdést a Nemzeti Kommunikációs Hivatalról szóló rendeletből, amely eddig szankcionálta azokat a szervezeteket, amelyek nem teljesítettek bizonyos, főleg átláthatósági kötelezettségeket a tenderek lebonyolításánál.

A lap azt írja: így gyakorlatilag semmi nem történik például akkor, ha valaki a Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozó kommunikációs hivatal jóváhagyása nélkül köt szerződéseket egy kommunikációs tender keretein belül. Szintén nem büntetik, ha valaki a közbeszerzés becsült értékének megállapításakor nem veszi figyelembe a közbeszerzési törvény vonatkozó rendelkezéseit. Annak sem lesz semmilyen szankciója, ha valamely szervezet a hivatal hozzájárulása nélkül ad különféle szponzorpénzeket, az erről szóló szerződéseket sem kell megküldeni.

A határozat egy új, titokzatos közbeszerzési kategóriát is létrehoz. A „kiemelt fontosságú kormányzati kommunikációs feladatok” közé fog tartozni minden olyan tender, amely „részben vagy egészben központi költségvetési támogatásból megvalósítandó, legalább 100 millió forint teljes költségigényű beruházáshoz” tartozik, és értéke eléri az uniós közbeszerzési értékhatárt, ami jelenleg egymillió euró.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik