Budapest, 2016. április 11.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) hallgatja a Jobbik frakcióvezetője, Vona Gábor (az előtérben) azonnali kérdését válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. április 11-én. Jobbról Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Belföld

Ügynökvád: Vonának nem súgott Simicska

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 03. 17. 07:20

A Jobbik elnöke nem kapott plusz információkat, mielőtt ügynökváddal illette Orbán Viktort.

A Jobbik elnökének nincs semmilyen plusz információja a már ismertekhez képest Orbán Viktor állítólagos – és általa rendre cáfolt – ügynökmúltjáról. Vona Gábort az atv.hu kereste meg, miután hétfőn a parlamentben azt kérdezte a kormányfőtől, „Mi elől fut?”, próbálja elkerülni az előbb-utóbb úgyis elkerülhetetlent, miért nem hozzák nyilvánosságra az ügynökaktákat.

A kérdés:

Miniszterelnök úr, tisztában vagyok azzal, hogy ön a katonaévei alatt kapcsolatba került a titkosszolgálatokkal… Mi elől fut, vannak-e titkolnivalói?

Erre válaszul nevezte Orbán „csicskapártnak” a Jobbikot, amelynek elnöke most azt mondta, nem beszélt Simicska Lajossal felszólalása előtt „az ügynökügyről”, a G-nap óta kegyvesztett egykori harcostárs – aki szerint Orbán Viktor jelentett róla – nem adott semmilyen muníciót neki, nincs olyan információja,  ami túlmutat a már ismerteken.

De ha bármi lesz, azt azonnal nyilvánosságra fogom hozni.

Vona azt most is elismerte, hogy találkozott néhányszor Simicska Lajossal, de nincs köztük forró drót. Azt is tudja, hogy a miniszterelnök állítólagos ügynökmúltjának előcitálása politikai hasznot hoz, de ő csak egy igent vagy egy nemet várt volna erre az egyszerűre kérdésre.

Azt az egy mondatot itt és most ki meri-e mondani, hogy soha nem voltam ügynök, soha senkiről nem jelentettem.

A Jobbik elnöke emlékeztetett rá, hogy Orbán Viktor helyette arról beszélt, hogy ő is üldözött volt a rendszerváltás előtt, amit ő el is hisz, bár szerinte

nem volt olyan éles a határ az üldözöttek és a jelentést tevők között.

Az atv.hu felvetésére, hogy a kormányfő 6-os kartonja alapján a történészek szerint Orbánt csak próbálták beszervezni, a Jobbik elnöke úgy reagált: ezért kellene teljesen egyértelművé tenni a helyzetet egy igennel/nemmel, illetve az ügynökakták teljes nyilvánosságával, amit több párt is szorgalmaz.

Korábban a HVG írt arról, hogy a Simicska Lajos által emlegetett katonai titkosszolgálat (III/IV-es csoportfőnökség) zalaegerszegi elhárító őrnagyának „társadalmi kapcsolata” volt Orbán Viktor. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ügynök volt. A társadalmi kapcsolat sokszor ugyanis nem is volt tisztában azzal, hogy akaratán kívül együttműködik a titkosszolgálattal.

Kevéssé valószínű, hogy bárki, aki a kezébe foghatott egy állambiztonsági aktát, kockáztatta volna, hogy éppen a célszemélynek mutassa meg. 

Ezt meg Kőszeg Ferenc írta még a néhai Népszabadságban, miután Simicska Lajos előállt azzal, hogy Orbán Viktor jelentett róla, és a róla szóló akták Moszkvában lehetnek. Korábban történészek úgy vélték, a szovjet tanácsadók 1990-ig minden anyaghoz hozzájuthattak, az elvtársak nagyon jól tájékozottak voltak magyar ügyekben, és szinte semmi esély sincs arra, hogy megtudjuk, van-e Moszkvában a magyar miniszterelnökről írt jelentés. 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C), Secretary of Defense James Mattis (L) and US Navy Captain Richard McCormack (R) attend an operations briefing at the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircraft carrier in Newport News, Virginia, March 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.