Belföld

Brutálisan megemelték, aztán csökkentették Lázáréknál az ingatlanadót

Hódmezővásárhelyen brutálisan megemelték a fideszesek a helyi ingatlanadót, van, ahol 57 százalékkal – írta Facebook-bejegyzésében egy helyi lakos. Azt állítja: egy 120 négyzetméteres ház esetén évi 22.200 forintról 34.800-ra forintra emelkedett a helyi ingatlanadó.

Úgy tudja, több belvárosi üzlet a bezárást, illetve a költözést fontolgatja, mivel a boltok akár 90 százalékos emeléssel is kalkulálhattak a Lázár János városaként ismert településen, ahol most Almási István a polgármester. Egy képet is csatolt bejegyzése mellé:

Ezzel kapcsolatban kerestük a hódmezővásárhelyi önkormányzatot is, amely válaszában nem cáfolta az állításokat. Azt írták, Hódmezővásárhelyen a magánszemélyek építményadója 2012-től 2016-ig, azaz 5 évig változatlan volt, nem emelkedett.

Az önkormányzat azért tért át a korábbi, egységesen fizetett adóról a négyzetméter alapú (hasznos alapterület szerinti differenciált adómérték) adóra, mert lehetőséget ad például: az épület mérete, vagy az épület kora miatti differenciálásra. Így azok, akik kisebb, öregebb ingatlanban laknak alacsonyabb adót fizethetnek.

Az önkormányzat számos “akcióról” is beszámolt, például 50 százalék kedvezményt adnak térfigyelő kamera kiépítésére, az új építésű házak pedig öt évig adómentesek.

Hozzátették, a hódmezővásárhelyi közgyűlés 2016 elején módosította az adórendeletet, amelyet március 16-án, csütörtökön felülvizsgáltak. Megkérdeztük az önkormányzatot, mi lett ennek az eredménye.

Azt írták,

Hódmezővásárhely közgyűlése 2017. március 16-án rendkívüli ülésen módosította a magánszemélyek helyi építményadójára vonatkozó rendeletet. A közgyűlés a 2017-re meghatározott adó jelentős mértékű csökkentéséről döntött. Az adómérték jelentős csökkentésével, a korábbi átlagosan 30-40 százalék helyett, átlagosan 15 százalékra változik idén a magánszemélyek építményadójának mértéke.

Mindez azt jelenti, hogy egy 55 négyzetméteres lakás után 2016-ban 6311 Ft-ot, míg 2017-ben 7246 Ft-ot kell fizetni. Az éves adómérték változás e lakás vonatkozásában mintegy 900 Ft.

Hozzátették, egy 100 négyzetméteres ház esetében a tavalyihoz képest az idei éves adómérték változása mindössze 1700 Ft. Azok,

akik az első negyedéves határidőig, március 15-éig befizették az éves adót, kérhetik a különbözet visszafizetését, vagy beszámítását a 2018-as magánszemélyekre vonatkozó építményadóba.

Továbbra is igénybe lehet venni a magánszemélyek építményadójára vonatkozó méltányossági kedvezményeket.

Az önkormányzat válaszában azt is megírta: nincs tudomásuk arról, hogy belvárosi üzletek zárnának be, vagy adnák vissza a bérletet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik