Kötcse, 2013. szeptember 15.
Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó (b), Andrew G. Vajna, a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos (k) és Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke (j) érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére Kötcsén 2013. szeptember 15-én.
MTI Fotó: Varga György
Belföld

Elrendelték a TV2 elleni bírósági végrehajtást

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2017. 03. 13. 17:22

A Fővárosi Törvényszék fellép az Andy Vajna kormánybiztos tulajdonában lévő TV2 Zrt. ellen, mert a cég nem hajtott végre egy bírósági határozatot.
Korábban a témában:

Végrehajtást rendelt el a Fővárosi Törvényszék az Andy Vajna kormánybiztos tulajdonában lévő TV2 Zrt. ellen – tudta meg a 24.hu.

Ez február 10-én, három nappal azután történt, hogy portálunk megírta: a TV Paprika televíziót működtető AMC tévétársaság bírósági végrehajtást kezdeményezett Vajnáék ellen. Az ok az volt, hogy a TV2 Zrt. nem hajtotta végre a bíróság korábbi ideiglenes intézkedését, ami alapján a TV2 Zrt. nem használhatná tovább a Chili TV nevet, valamint a kapcsolódó internetes oldalt, illetve nem folytathatna ilyen név alatt marketingkommunikációs tevékenységet.

Egy jogi szakértő korábban lapunknak elmondta, a végrehajtás mindig kérelemre indul, ha a vesztes fél nem hajtja végre az ítéletben foglaltakat.  A szakértő hozzátette, szellemi tulajdonnal összefüggő ügyekben, ha a végrehajtás meghatározott cselekményre irányul – mint most a névhasználat abbahagyására – , akkor a bíróság napi bírságot határozhat meg.

Ennek nagyságrendje 10 és 200 ezer forint között lehet. Az összeg 30 naponta megduplázódik, és a végrehajtásra kötelezett félnek mindaddig fizetnie kell, amíg nem hajtja végre a bírósági döntést.A végrehajtás miatt a TV2 Zrt. jelentős összeget lesz kénytelen befizetni, hiszen január 4. óta nem használhatná a nevet, ennek ellenére változatlanul Chili TV néven működteti gasztrocsatornáját.

A TV2 Csoportra nézve jelenleg csúfos kimenetelűnek tűnő jogvita azután alakult ki a rivális AMC Networksszel, a Sport 1 és a Sport 2, valamint a TV Paprika tulajdonosával, hogy az AMC a Chili TV és a Paprika TV elnevezés közötti hasonlóságra hivatkozva először a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál (SZTNH) megtámadta a TV2 védjegyoltalmi eljárását, mivel a cégvezetés úgy gondolta, hogy a két név közötti erős hasonlóság megtévesztő, és ezzel Vajnáék megsértik a piacon régebb óta jelenlévő Paprika TV gasztrocsatorna védjegyéhez fűződő jogokat. Az SZTNH ennek a kérelemnek helyt adott, majd  a TV2 a logón némi változtatást végre is hajtott, de a név maradt, és ilyen néven kezdte meg az új tematikus csatorna továbbítását tavaly szeptemberben. Ezután fordult az AMC bírósághoz.

A bíróság elfogadta az AMC ideiglenes intézkedésre irányuló kérelmét, így a TV2 Zrt. január 4. óta nem használhatná a Chili TV elnevezést.

 

A Chili TV eredetileg levédeni tervezett logója
A Chili TV eredetileg levédeni tervezett logója egy paprikával
A Chili TV jelenlegi logója
A Chili TV jelenlegi logója

A Marquard Mediával is vitájuk volt

A TV2-nek nem az első jogvitája. Tavaly elsőként számoltunk be arról, hogy a Marquard Mediával is jogvitája alakult ki, mert a Marquardé a Joy védjegy (ilyen néven van magazinjuk), ám ennek ellenére a TV2 megkísérelte levédeni a joytv.hu internetes végződést, valamint JoyTV néven indított volna televíziót, melyhez védjegyoltalmi eljárást is kezdeményezett. Vajnáék azonban a név megtévesztő jellege miatt nem tudták megkezdeni a név tényleges használatát, a Marquard-cég ugyanis nem hagyta, hogy rátenyereljenek a márkájára.

A Zenebutik névből is vita lett

Kialakult egy másik visszás helyzet is. Vajnáék ugyanis annak ellenére indítottak Zenebutik TV néven zenecsatornát, hogy Zenebutik néven látható több évtizede a közmédiában műsor Juhász Előd szerkesztésében. (Juhász annak idején a 24.hu-tól értesült először arról, hogy a műsorával egyező néven indítanak Vajnáék tévécsatornát). A TV2 és az MTVA sokáig azzal hárította el a jogvitával kapcsolatos érdeklődő megkereséseinket, hogy még mindig csak egyeztetnek a névről. Egy ideje viszont azt mondják, csak pénzért hajlandók megmutatni a vonatkozó szerződést.

43 400 Ft-ért megnézhetjük a TV2-vel kötött szerződéseket

Kértük az MTVA-t, mutassák meg a TV2-vel kötött, közérdekű adatnak minősülő szerződéseiket, de ezt azzal akadályozták, hogy a szerződésekbe történő személyes betekintésért 43 400 Ft munkadíjat követeltek, mert szerintük a szerződések bemutatása 15 munkaórát igényelne.

Ezért egyelőre nem tudjuk, van-e egyáltalán bármiféle megállapodása a TV2-nek a Zenebutik névhasználatra vonatkozóan az MTVA-val, illetve ha igen, fizet-e és mennyit a több évtizeden át épített márkanév használatért a 80 milliárd forintnyi közpénzből működő intézménynek a kormánybiztos vállalata.

Megírtuk azt is, hogy a TV2 több sajtó-helyreigazítási kérelemnek sem tett eleget, többek között Juhász Péter ellenzéki politikus helyreigazításait sem voltak hajlandók felolvasni a vonatkozó bírói döntés ellenére. Juhász emiatt szintén kért végrehajtást a csatorna ellen.

A TV2-vel összefüggő másik mai hír, hogy másodjára sem tudták elindítani a Ripost című televíziós bulvármagazint.

Kiemelt kép: Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó, Andy Vajna kormánybiztos, a TV2 Zrt. tulajdonosa és Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke  érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére Kötcsén 2013. szeptember 15-én. MTI Fotó: Varga György
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BELGRADE, SERBIA - MAY 27: Leonardo (C) of Partizan celebrate with the fans after the final match of Serbian Cup between Fc Partizan and Fc Crvena Zvezda on May 27, 2017 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.