Belföld

Hetekig bezárva tarthatják az otthonokban élő gyerekeket

Az ombudsman már egy éve jelezte a problémát, de nincs előrelépés.

Tavaly számos súlyos jogsértést, néhol embertelen körülményeket tárt fel az alapvető jogok biztosa a gyermekotthonokban, de az egyik legfontosabb problémát a mai napig nem sikerült orvosolni – írja a Magyar Nemzet. A gyerekek személyi szabadságának indokolatlanul hosszú ideig történő korlátozásáról van szó, amellyel kapcsolatban mostanáig nem született meg a szükséges törvénymódosítás.

A kaposvári gyermekotthonban Székely László megállapította, hogy bár az intézmény nem zárt, a gyerekek jelentős részét a beköltözés után egy hónapig nem engedték ki, de még a szüleikkel való személyes kapcsolattartást is megtiltották nekik. Hasonlót tapasztalt Fóton, ahol többen azt mondták: telefonálni is tilos volt és még a szabad levegőre sem mehettek ki.

Az ombudsman rámutatott: a törvény szerint csak nevelési felügyelet elrendelésével, vagy biztonsági elkülönítőben lehetne a gyerekek szabadságát korlátozni. A nevelési felügyelet elrendelésére vonatkozó eljárás is túl hosszadalmas: a gyerekek szabadsága 13 napig is korlátozható anélkül, hogy erről bármilyen jogerős hatósági döntés születne, és ezen felül további 15 nap eltelhet, amíg ügyéről a független bíróság határozatot hoz.

Az ombudsman tavaly márciusban felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy készítse elő a gyermekvédelmi törvény módosítását annak érdekében, hogy rögzítsék a személyes szabadság korlátozására vonatkozó részletszabályokat a speciális gyermekotthonokban. A Magyar Nemzet szerint erre mostanáig nem került sor. Balog Zoltán ugyan munkacsoportot hívott össze, de ennek eddig egyetlen ülése volt tavaly május 18-án, azóta nincs előrelépés.

Az ombudsman fellépése ugyanakkor több ügyben is eredményes volt. Januártól például az egészségesek mellett már a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermekeket is nevelőszülőnél kell elhelyezni, nem pedig gyermekotthonban, ha ezt az állapotuk lehetővé teszi. Előrelépés történt a pszichológus- és egyéb szakemberhiány, illetve a szülőkkel, hozzátartozókkal való kapcsolattartás ügyében is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik