Belföld

Pirosba borult a térkép, elrendelték az országos tűzgyújtási tilalmat

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el az ország területére – közölte a katasztrófavédelem pénteken. vagyis mostantól tilos tüzet gyújtani az

  • erdőterületeken
  • fásításokban

vagy ezek kétszáz méteres körzetében. Ide értendők a felsorolt területeken található

  • tűzrakó helyek
  • a vasút és közút menti fásítások
  • de tilos a parlag- és gazégetés is.

Idén már 1463 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat, és csak ezen a héten 530 ilyen tűzeset volt a száraz tavaszias időben.

A tűzgyújtási tilalom elrendelése és annak visszavonása függ a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától. A tűzgyújtási tilalomról az érintett hatóságok a hivatalos honlapjukon teszik közzé a tűzgyújtási tilalomról szóló határozatot és térképet, de erről az országos közszolgálati média is tájékoztatást ad. Most épp minden piroslik:

Fotó: kataszrtófavédelem

 

 

Az aktuális helyzetről itt és itt tájékozódhat. A katasztrófavédelem figyelmeztet: a tűzgyújtási tilalom a közzétételtől a visszavonásig él.

A kialakított tűzrakó helyen az alábbi szabályok betartásával bárki rakhat tüzet, de számos fontos szempontot figyelembe kell venni. A tűz meggyújtása előtt a tűzrakó hely környékét meg kell tisztítani a tűz terjedését lehetővé tevő anyagoktól, levelektől, faágaktól és a tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni. Az erdőgazdálkodási tevékenységhez kapcsolódó égetésre csak az jogosult, aki rendelkezik a szükséges engedélyekkel.

Magyarországon két fokozottan erdőtűz-veszélyes időszakot különíthetünk el.

  • Az egyik kora tavasszal, hóolvadás után közvetlenül, amikor a kizöldülés előtt elsősorban rét és tarlóégetések következtében gyullad meg az erdő, elsősorban lombos erdőtelepítésekben és felújításokban okozva igen jelentős károkat.
  • A második veszélyeztetett időszak a nyári hónapokra esik, amikor a hosszabb csapadékmentes, forró időjárási viszonyok következtében az erdei avar és tűlevél réteg teljesen kiszárad.

Ezek az erdőtüzek elsősorban eldobott cigarettacsikkek és a tűzgyújtási tilalom ellenére meggyújtott tábortüzek, nyári gazégetés következtében keletkeznek, elsősorban erdei és fekete fenyves állományokban, valamint idősebb lombos állományokban.

A Magyarországi erdőtüzek 99 százaléka emberi gondatlanság vagy szándékosság miatt keletkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik