Belföld

Vagy mégis jobb kaját kapunk az osztrákoknál, vagy tényleg szar az ízlésünk

Bordás Gábor
Zsótér Indi Dániel
Bordás Gábor, Zsótér Indi Dániel

2017. 02. 21. 18:24

A kormány szerint a multinacionális élelmiszergyártók ugyanabból a márkából rosszabb minőségű árut küldenek a magyarországi boltokba, mint Ausztriába. Vaktesztünkben kipróbáltuk ötféle kifogásolt termék osztrák és magyar változatát, hogy kiderüljön, valóban a selejttel tömnek-e minket a multik. Meglepő eredményre jutottunk.
Korábban a témában:

A Magyar Idők múlt csütörtökön szenzációként tálalta, hogy Szlovákiához hasonlóan nálunk is silányabb minőséget árulnak a boltokban ugyanazon márkájú termékből, mint a szomszédos Ausztriában. Ezt a megállapítást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálatára alapozták, amely „nemrég 24-féle azonos, vagy nagyon hasonló termékmintát hasonlított össze”.

Mint azt elsőként megírtuk, a hivatkozott kutatást több mint két évvel ezelőtt végezte a Nébih – ezt azóta kérdésünkre a Földművelésügyi Minisztérium is megerősítette –, Lázár János és a földművelésügyi miniszter mégis tigrisként vetette rá magát a témára, mert a tárca szerint a magyar emberek

  • elvárják, hogy a multinacionális cégektől ugyanabban a minőségben vásárolhassanak, mint az osztrák vásárlók,
  • nem magyarázkodást várnak, hanem korrekt és tisztességes elbánást,
  • nem kérnek a kettős mércéből,
  • az sem lenne meglepő,  ha a magyar vásárlók ezentúl elkerülnék az érintett gyártók termékeit.

Hiába zárta ki határozottan a Magyar Márkaszövetség és Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége, hogy a gyártók más minőségű élelmiszert gyártsanak a különböző országoknak, Lázár szerint egyenesen az elkövetkező időszak legnagyobb botránya előtt állunk, Fazekas Sándor pedig sebtében elrendelte a hazai és külföldi kiskereskedelemben kapható azonos élelmiszerek újabb átfogó vizsgálatát.

Miért van más íze?

A két évvel ezelőtti kutatásában a Nébih főleg szubjektív, érzékszervi vizsgálaton alapuló megállapításokat tett, az élelmiszerek összetételben különbséget nemigen talált,  vagy ahol mégis – mint a spagettialap vagy a levespor esetében  –, ott a Márkaszövetség szerint eleve két különböző termékről, illetve kiszerelésről volt szó.

Az íz- és állagbéli differenciákat a Fekete Zoltán főtitkár annak tudja be, hogy „a gyártók komoly energiát, pénzt fordítanak arra, kiderítsék az ízlést, és a termékeket ehhez igazítsák. Mi magyarok például, amennyire tudom, jobban szeretjük a karakteresebb ízeket.”

A teszt

Hogy eligazodjunk a zavarosban, megpróbáltunk a saját ízlelőbimbóink alapján igazságot tenni. Kiválasztottunk öt kifogásolt terméket, amelyeket Bécsben és Budapesten is megvásároltunk, majd vaktesztnek vetettünk alá hat kollégánkat, hogy véleményezzék a mintákat, mondják el, éreznek-e köztük bármilyen különbséget, és ha igen, akkor a magyar vagy az osztrák változat ízlik nekik jobban.

Coca-Cola

A Nébih szerint a Magyarországon kapható kóla illata kevésbé telt, kevésbé összetett, a magyar változat cukortartalma kicsit magasabb.

Szerintünk a magyar kóla intenzívebb, édesebb, szénsavasabb, de alapvetően jobban ízlett, mint az osztrák. Akadt olyan kollégánk is, aki szerint semmi különbség nincs.

Manner nápolyi

A Nébih szerint az osztrák mintákban az ostya állaga kedvezőbb volt.

Szerintünk az osztrák nápolyi masszívabb, keményebb, és mintha állatoknak gyártották volna, a magyarnak könnyebb az állaga, édesebb, puhább, finomabb.  És akadt kollégánk, aki szerint semmi különbség nincs.

Nutella

A Nébih szerint a magyarországi minta kevésbé volt lágy és jól kidolgozott az osztrákhoz képest.

Szerintünk az osztrák masszívabb, jobban egyben van, csokisabb, a magyar folyósabb, édesebb, krémesebb, mogyorósabb. Volt kollégánk, aki viszont a magyar Nutellát találta sűrűbbnek és az osztrákot krémesebbnek. És persze akadt olyan is, aki szerint semmi különbség nincs.

Paula puding

A Nébih szerint a magyar puding hígabb, az édes íz dominál, a kakaós-vaníliás íz gyenge.

Szerintünk az osztrák hígabb, ízetlenebb, krémesebb, jobb az állaga, a magyar sűrűbb, vízízű, kevésbé édes.

Nesquik kakaó

A Nébih szerint a magyar változat illatában és ízében a kakaós jelleg gyengébb, főként az édes íz dominál, míg az osztrák mintát a harmonikusabb, intenzívebb kakaós illat, telt kakaós-csokis íz jellemzi.

Szerintünk a magyar sós, édesebb, lágyabb, krémesebb, az osztrák bőrízű, még sósabb, keserűbb.

Bár a termékek megítélésben nem volt teljes az egyetértés, amikor választani kellett, tesztelőinknek 7:3 arányban a Magyarországon vásárolt termékek ízlettek jobban.Ennélfogva a magunk részéről annyit tehetünk hozzá a vitához, hogy ha a multik a rosszabb kaját sózzák is ránk, azzal valójában csak a mi ízlésünket szolgálják ki.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.