Belföld

Silányabb magyar termékek: vizsgálatot indít a minisztérium

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elrendelte a hazai és a külföldi kiskereskedelemben kapható azonos termékek újabb átfogó vizsgálatát – közölte Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón, írja az MTI.

Közölte: az élelmiszer-ágazat szinte valamennyi termékkörét érintő ellenőrzéskor mintegy 100 termék összetevőire vonatkozó összehasonlító vizsgálatot, valamint érzékszervi analízist végez a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Ezenkívül a feltüntetett összetevők közötti különbségeket, és az ebből adódó esetleges minőségi eltéréseket keresik a hatóság szakemberei – tette hozzá.

A munka már elkezdődött, a vizsgálat első eredményei várhatóan március közepére lesznek nyilvánosak – mondta Zsigó Róbert.

Mint korábban írtuk, a Nébih vizsgálata alapján kiderült, hogy a multik silányabb minőségű termékeket terítenek Magyarországon, mint Nyugaton.

A napi fogyasztási cikkeket gyártó cégeket képviselő Magyar Márkaszövetség tagjai között is vannak olyanok, amelyeket érintett az a Nébih-vizsgálat, amely az osztrák és magyar áruházakban vásárolt termékek összehasonlításából azt hozta ki: kettős mérce érvényesülhet az élelmiszeriparban, azaz silányabb áruk jutnak a magyaroknak. (Többek között a Nébih nevesíti a Nutellát, a Coca-Colát és a Milka-csokit is.)

A 24.hu kiderítette, hogy a kutatás, ami múlt héten bejárta a sajtót, már két éve készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik