A white coach, or long haul bus for tourists drives through the open roads of Spain, Europe on a summer day. There are white clouds against a blue sky and countryside.
Belföld

Megüzenték az iskoláknak: éjjel 11 után nincs több buszoztatás

Mázsár Tamás
Mázsár Tamás

újságíró. 2017. 02. 14. 12:48

Korábban a témában:

A veronai buszbaleset után néhány nappal Palkovics László oktatásért felelős államtitkár azt mondta, szigorítja a kormány az iskolán kívüli programok szervezését. Ennek részeként azt is előírnák, hogy az iskolásokat szállító buszok éjszaka ne közlekedhessenek.

Úgy tűnik, ez most megtörtént. A 24.hu-hoz eljutott egy levél, amit az egyik budapesti tankerületi központ által fenntartott intézmény vezetője kapott.  

Ebben arról írnak, hogy az iskolák

a résztvevők biztonságos utazása érdekében a szervezéssel vagy a szállítással foglalkozó cégtől minden esetben előzetesen kérjenek írásos tájékoztatást arról, hogy a szolgáltatás személyi és tárgyi feltételei megfelelnek a hatályos előírásoknak, valamint az érintett gépjármű megfelelő műszaki állapotban van és rendelkezik érvényes okmányokkal.

De benne van az is, hogy

a jövőben megkötendő szerződések esetében kérem, figyeljenek arra is, hogy amennyiben a gépjárművel történő utazás nem fejeződik be este 23 óráig, azt a személyszállítást végző sofőrök pihenése érdekében meg kell szakítani. Éjjel 23 óra és hajnali 4 óra közötti idősávban a sofőröknek mindenképpen egy szálláshelyen pihenőt kell tartaniuk, ugyanott, ahol a diákokat is elszállásolják erre az időre.

Megkerestük a Klebelsberg Központot és az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy megtudjuk, eddig milyen szerződéseket kellett megkötniük az iskoláknak egy busztársasággal. Választ várunk arra is: korábban kellett-e írásos tájékoztatást kérni a buszok állapotáról, illetve hogy mostantól kinek a feladata lesz ez az iskolában?

A levél alapján nem tesznek különbséget külföldi és belföldi utak között, az este 11 és hajnali 4 közötti vezetési tilalom minden iskolai programra, kirándulásra érvényes lesz. Erre is rákérdeztünk, hiszen könnyen lehet, hogy így a későn véget érő előadások miatt egy színházlátogatás is kétnapos program lesz.

Színházlátogatás

Ha egy vidéki iskola tanulói Budapesten néznének meg egy színdarabot, nem valószínű, hogy még aznap hazaérnek. A Pál Utcai Fiúk a Vígszínházban például este 10-ig tart. Míg az összes gyerek kiveszi a kabátját, és kijönnek a színházból az nagyjából 20-25 perc, szóval körülbelül marad 45 percük, hogy hazaérjenek. A József Attila Színházban van olyan darab, ami 21:40-kor ér véget, a Radnótiban este 10 körül fejezik be az előadásokat. A Nemzeti Színházban az Örkény István Tóték előadás fél 10-kor fejeződik be.

Az állami iskolafenntartó levélben válaszolt. Azt írják:

A Klebelsberg Központ és a tankerületi központok arra kérték – elsősorban a sítáborok kapcsán – az iskolákat, hogy a jövőben megkötendő szerződésekben 23 és 04 óra között a sofőrök és a diákok tartsanak pihenőt, ebben az idősávban ne közlekedjenek a buszok. Mint azt már korábban is hangsúlyoztuk, az éjszakai utazás tilalmát a hosszabb, elsősorban külföldi utazásokra tervezzük bevezetni. Nem az a célunk, hogy a tanórán kívüli programok csökkenjenek, hanem, hogy a diákok utaztatása még biztonságosabbá váljon. A hamarosan megjelenő szabályozás pontosan meg fogja határozni azoknak az utazásoknak a körét, amelyre a fenntartó speciális előírásai vonatkoznak.

A problémára Ujhelyi István hívta fel a figyelmet: az MSZP EP-képviselőjéhez szülők és iskolai dolgozók fordultak a módosítások miatt. A politikus szerint az érintettek attól tartanak, a szigorítás ellehetetleníti, hogy a diákok egy esti fővárosi kulturális vagy sporteseményről még aznap hazajussanak. Ujhelyi azt mondja, a kormány lépése inkább tűnik propagandisztikus lépésnek, mintsem felelős döntésnek. A politikus javaslatot tett az egységes, európai biztonsági protokoll bevezetésére, amelynek során minden buszos út elején – a légi közlekedéshez hasonlóan – a sofőrök rövid bemutatót tartanának a biztonsági előírásokról, a menekülő útvonalakról, a porral oltó és ablaktörő készülékek helyéről és használatáról.

A 24.hu-nak február elején Pencz Zoltán a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületétől azt nyilatkozta:

Felelőtlenségnek tartanánk, ha egy egyelőre ismeretlen okból, tisztázatlan körülmények között bekövetkezett balesetre hivatkozva kerülne sor szabálymódosításokra.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

MANCHESTER, ENGLAND - MAY 23:  A Police officer stands guard near the Manchester Arena on May 23, 2017 in Manchester, England.  At least 22 people were killed in a suicide bombing at an Ariana Grande concert at Manchester Arena which was packed with children. It is the worst terrorist incident on British soil since the London bombings of 2005.  (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.