Belföld

Veronai tragédia: szcientológusok szállhattak rá a gyászoló családokra

Szerdán a Ripost számolt be róla, hogy behálózták a magyar szcientológusok a veronai buszbaleset áldozatainak hozzátartozóit.

Állítólag külföldről, egyenesen az Egyesült Államokból érkezett hozzájuk szakértő, aki kieszelte a részletes haditervet.

A szcientológusok egy Verona közelében élő magyar származású hölgy kapcsolatait kihasználva, az olasz rendőrségen, illetve a kórházban törvénytelen módon gyűjtötték össze a családtagok nevét, telefonszámát és lakcímét.

A bulvárlap szerint a gyászolóknak lelki és anyagi segítséget kínálnak, de eközben tudtuk nélkül egy kampány részeseivé válnak. Úgy tudják, több család gyanút fogott és a hatóságokhoz fordult az ügyben.

Reakció

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke felszólította a Magyarországi Szcientológia Vallási Egyesület képviselőit, ne zaklassák a gyászoló családokat és töröljék jogellenesen megszerzett személyes adataikat.

Péterfalvi Attila az MTI-hez szerdán megküldött közleményében azt írta, a hivatal a sajtóból értesült arról, hogy a Magyarországi Szcientológia Vallási Egyesület, megszerezve a veronai busztragédia áldozatainak elérhetőségeit, zaklatja a gyászoló családokat.

Ugyan a cikkben szereplő adatkezelést sérelmező panasz még nem érkezett a hatósághoz, azonban nyomatékkal felszólítom az egyesület képviselőit, hogy azonnal hagyjanak fel a fentiekben leírt tevékenységgel és haladéktalanul töröljék a gyászoló családok jogellenesen megszerzett személyes adatait

– írta Péterfalvi Attila.

Hozzátette, a hatóság elnökeként megteszi a szükséges és hatékony jogvédelmi lépéseket is.

Január 20-án éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon többségében a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott. A témával kapcsolatos cikkeinket itt találja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik